Home"ŠTELA" U ČETVRTAK PRVI PUT PRED HAŠKIM SUDIJAMA
Da li će Vinko Martinović pred Tribunalom razjasniti svoje nedavne tvrdnje da je optužnica protiv njega "podignuta u Mostaru", a ne u Hagu, te da je ona "paravan iza kojeg se kriju pravi zločinci"?

Optuženi Vinko Martinović "Štela", kojeg su juče hrvatske vlasti predale Hagu, pojaviće se u četvrtak poslije podne prvi put pred sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Raspravom će, kako je danas saopšteno, predsjedavati francuski sudija Klod Žorda/Claude Jorda.

Prema Pravilima postupka Tribunala, optuženi se nakon hapšenja ili dobrovoljne predaje, "bez odlaganja" izvodi pred prvostepeno Vijeće kako bi se izjasnio da li je kriv, ili nevin, po svakoj od tačaka optužnice. "Štela" će se, tako, u četvrtak izjašnjavati ukupno 22 puta, budući da ga "Mostarska optužnica" sa toliko tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija, te kršenja ratnih zakona ili običaja. Ukoliko optuženi prizna krivicu, zakazuje se tzv. rasprava pred izricanje kazne na kojoj odbrana i optužba ukazuju na eventualne olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti od značaja za visinu kazne. Ukoliko se, pak, optuženi izjasni da je nevin, slijedi suđenje u kojem je na tužilaštvu teret dokazivanja njegove krivice "van svake razumne sumnje."

Vinko Martinović "Štela" je, zajedno sa Mladenom Naletilićem "Tutom", optužen za kampanju progona i etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva Mostara, Jablanice, Čapljine i drugih hercegovačkih opština, tokom 1993. i 1994. O tim optužbama "Štela" se već jednom izjasnio pred zagrebačkim Županijskim sudom, gdje je vođen postupak za njegovu predaju Hagu. Tom prilikom je Martinović izjavio da tribunalova optužnica "nije podignuta u Hagu, već u Mostaru", od strane onih koji nastoje da ga "prikažu kao zločinca." Dodao je kako je optužnica "paravan iza kojeg se kriju pravi zločinci", te je onima koji su mu "sve to smjestili" poručio kako će ih gristi savjest .

Biće, zato, zanimljivo vidjeti kako će se u četvrtak, na svom prvom pojavljivanju pred sudijama, Martinović izjasniti o navodima optužnice i da li će biti precizniji u pogledu onih koji su mu "to smjestili" a koji su, po njemu, "pravi zločinci." U slučaju da sarađuje sa istražiteljima na rasvjetljavanju mostarskih zločina, Martinović bi mogao da računa na značajan "popust" pri odmjeravanju kazne, čak od 50 do 75 odsto, kako je jednom prilikom istaklo tužilaštvo. Najbolji primjer je Dražen Erdemović, koji je nakon priznanja krivice i saradnje sa tužilaštvom u "Srebreničkoj istrazi", za učešće u masovnom pogubljenju više od hiljadu muslimanskih muškaraca osuđen na samo 5 godina zatvora.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm