Home"ŠTELA": 22 PUTA "NISAM KRIV"
Na prvom pojavljivanju pred haškim Tribunalom, Vinko Martinović porekao krivicu za sve zločine koji su mu pripisani "Mostarskom optužnicom"

Vinko Martinović Štela u sudnici TribunalaVinko Martinović Štela u sudnici Tribunala

Izjašnjavajući se, tačku po tačku, o svim navodima optužnice koja mu je u cijelosti pročitana u prepunoj sudnici Haškog tribunala, Vinko Martinović "Štela" je danas poslije podne 22 puta izgovorio "nisam kriv." Odgovarajući na pitanja francuskog sudije Žorde/Jorda, koji je predsjedavao današnjim prvim pojavljivanjem optuženog pred sudom, "Štela" je to izgovorio mirno i prilično tiho, gotovo bi se reklo kroz zube.

Prije nego što se izjasnio nevinim, Martinović je na optuženičkoj klupi strpljivo i bez vidljivih reakcija pratio gotovo jednočasovno čitanje "Mostarske optužnice" koja njega i Mladena Naletilića "Tutu" tereti za progon bošnjačkog stanovništva na političkim, etničkim i vjerskim osnovama; nečovječno i okrutno postupanje sa zatočenim civilima; mučenja i ubistva, te prisilno preseljavanje Bošnjaka i razaranje i pljačkanje njihove imovine. Na sve te optužbe Martinović je odgovarao "nisam kriv"... i tako ukupno 22 puta.

Upitan od sudije Žorde da li je zadovoljan uslovima u pritvoru i želi ni nešto da izjavi, "Štela" je na isti način kao što se i izjašnjavao procijedio kroz zube da je "zadovoljan" i nema ništa da kaže. Nije, dakle, pred Haškim tribunalom ponovio ono što je, izjašnjavajući se o istoj optužnici, prije otprilike dva mjeseca rekao pred Županijskim sudom u Zagrebu, kada je za optužnicu rekao da je "pisana u Mostaru, a ne u Hagu", te da predstavlja "paravan iza kojeg se kriju pravi zločinci." No budući da mu, nakon što se izjasnio da nije kriv, predstoji suđenje, Martinović će imati dosta vremena i prilika da, bude li htio, identifikuje one koji su mu, kako tvrdi, "sve to smjestili".

Martinovićev branilac Branko Šerić je izjavio da je "zadovoljan današnjom raspravom", a da će se o eventualnim preliminarnim prigovorima izjasniti tek pošto od tužioca dobije potporni dokazni materijal, na osnovu kojeg je sudija Ričard Mej/Richard May 21. decembra prošle godine potvrdio "Mostarsku optužnicu". Tužilac Brenda Holis je najavila da planira da izvede "otprilike 78 svjedoka optužbe", dok je sudija Žorda, zaključujući današnju raspravu, primijetio da se još ne može zakazati datum početka suđenja, s obzirom na podužu "listu čekanja", odnosno veliki broj optuženih koji su u pritvoru i čekaju suđenje. Prvi novi proces koji će početi na jesen, najavio je danas Žorda, biće suđenje generalu Radislavu Krstiću, optuženom za genocid u Srebrenici.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm