HomeHAŠKI TRIBUNAL ODBIO SNOSITI TROŠKOVE "ŠTELINE" OBRANE
Tajništvo suda zaključilo da je materijalni status optuženog Vinka Martinovića "iznad prosjeka"

Tajništvo Haškog tribunala odbilo je plaćati obranu Vinka Martinovića ''Štele'' zaključivši da optuženi ima dovoljno sredstava da sam snosi te troškove.

Na temelju informacija prikupljenih iz "nezavisnih i pouzdanih izvora", Tajništvo je zaključilo da je materijalni status optuženoga "iznad prosječnog" te nije prihvatilo Martinovićev zahtjev da njegov odvjetnik Branko Šerić dobije status branitelja kojeg imenuje Tribunal. "Gospodin Šerić je zastupao optuženog u postupku pred nacionalnim sudom, iz čega se može zaključiti da je Martinović plaćao troškove svoje obrane", pojašnjava se u danas objavljenoj odluci.

Tajništvo primjećuje da su informacije o materijalnom statusu Martinovića, koje su prikupljene od njega te iz "relevantnih izvora s područja bivše Jugoslavije", djelomice kontradiktorne u pogledu broja luksuznih automobila te kafića u području Mostara koje je posjedovao optuženi, kao i u pogledu njegovog zanimanja i neto prihoda u vrijeme hapšenja. No, u svakom slučaju, Tajništvo smatra da Martinović ne živi u siromaštvu koje bi opravdalo preuzimanje troškova njegova obrane.

Ovo nije prvi slučaj da Tajništvo - koje, inače, plaća obranu većine haških optuženika - odbije takav zahtjev optuženika. Nakon što je ocijenilo da Slavko Dokmanović nije pripadao u kategoriju "siromašnih", Tajništvo je 1997. godine odbilo snositi troškove njegove obrane. U kolovozu/avgustu ove godine, Tajništvo je najavilo da će prestati plaćati obranu sedmorice bosanskih Hrvata (iz optužnice "Kupreškić i ostali" te Marija Čerkeza), no suci su odbacili tu odluku zaključivši da su procjene o financijskom statusu tih optuženika bile temeljene na nepouzdanim izvorima, odnosno isključivo na informacijama iz medija.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm