HomeO SLANJU LIJEČNIČKOG TIMA U ZAGREB, HAŠKI TUŽITELJ ĆE ODLUČITI NAKON ŠTO PROUČI MEDICINSKU DOKUMENTACIJU
Hrvatska predala Tribunalu sudsku odluku o izručenju, kao i odluku ministra o odgodi tog izručenja

Nakon što prouči liječničku dokumentaciju o stanju Mladena Naletilića Tute, Ured tužitelja će odlučiti hoće li od Tajništva Haškog tribunala zatražiti da u Zagreb pošalje liječnički tim koji će provjeriti zdravstveno stanje tog optuženika, izvijestio je danas Paul Risley/Pol Rizli, glasnogovornik Ureda tužitelja.

Hrvatski ambasador u Hagu Jakša Muljačić jučer je predsjednici Tribunala i glavnoj tužiteljici predao odluku Vrhovnog suda RH kojom se odobrava Naletilićevo izručenje Tribunalu. Hrvatska je službeno izvijestila da su uklonjene pravne prepreke za izručenje Naletilića u Hag te da je spremna dovršiti taj proces, kazali su predstavnici Tribunala i Ureda tužitelja pozdravljajući tu najavu.

Međutim, Tribunalu je istodobno uručena i odluka ministra pravosuđa da će zbog Naletilićevog zdravstvenog stanja izručenje odgoditi. U prilogu je dostavljena i medicinska dokumentacija o Naletiliću, koji je hospitaliziran jer se, prema izjavama liječnika u Zagrebu, nalazi u predinfarktnom stanju. Tribunal nema svoje liječnike koji bi pregledali Naletilića, već se u takvim slučajevima oslanja na "pomoć drugih", dodaje Risley. U slučaju kad je Tribunal 1997. godine odlučio provjeriti zdravstveno stanje optuženog Zlatka Aleksovskog, koji se tada nalazio u zatvoru u Hrvatskoj, Tribunal je angažirao dvojicu nizozemskih liječnika.

U međuvremenu, Naletilićev je odvjetnik od Ustavnog suda zatražio da omogući odgodu izručenja. Tom je sudu, naime, uložio žalbu na odluku Vrhovnog suda . Ustavna tužba, prema riječima predsjednika Ustavnog suda Hrvatske Jadranka Crnića, u principu ne mora imati za posljedicu odgodu izručenja.

Bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić, optužen je za zločine nad Bošnjacima u području Mostara, i Tribunal zahtijeva da ga Hrvatska što prije izruči kako bi mu se sudilo zajedno sa suoptuženim Vinkom Martinovićem Štelom. Zbog odugovlačenja tog izručenja, Tribunal je Hrvatsku prijavio Vijeću sigurnosti UN. Vijeće, međutim, još nije raspravljalo o toj prijavi.

Danas je najavljeno da će glavna tužiteljica Carla Del Ponte/Karla za dva tjedna posjetiti Zagreb kako bi s predstavnicima vlasti razgovarala o odnosima Hrvatske i Tribunala, posebno u kontekstu tužiteljevih prigovora o nesuradnji Hrvatske u izručenju Tute i u istragama o Oluji.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm