HomeDO KRAJA NEDELJE - RAZREŠENJE "SLUČAJA TUTA"?
Specijalni američki izaslanik Džejms Dobins o svojoj poseti Balkanu – BiH ne može više da računa na nivo dosadašnje pomoći

Specijalni američki izaslanik za područje bivše Jugoslavije Džejms Dobins/James Dobbins upozorio je da saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom (ICTY) predstavlja jednu od glavnih odrednica u tretmanu zemalja obuhvaćenih Paktom stabilnosti Jugoistočne Evrope. U razgovoru sa američkim novinarima - uoči polaska na Balkan - on je u tom kontekstu posebno pomenuo Hrvatsku i poznati problem oko (ne)izručenja tribunalu optuženog Mladena Naletilića-Tute.

Prema Dobinsovim rečima, SAD čekaju sa primenom "Lautenbergovom amandmana", koji predviđa obustavljanje svake američke pomoći zemljama koje ne sarađuju sa Haškim tribunalom, "iz poštovanja prema hrvatskim pravnim procedurama". Ali, kako je upozorio izaslanik predsednika Klintona/Clinton i državnog sekretara Medlin Olbrajt/Madeleine Albright to iščekivanje vezano za Tutinu ekstradiciju neće moći da se protegne u nedogled. "Očekujemo, na osnovu razgovora sa predstavnicima vlade u Zagrebu, da će pravni postupak biti završen do kraja ove nedelje", rekao je ambasador Dobins, najavljujući za razgovor u Zagrebu problem oko povratka izbeglih i prognanih Srba, kao i još neka sporna pitanja koja prete da dovedu Hrvatsku pod udar "Lautenbergovog amandmana".

Pored saradnje sa Hagom, američki izaslanik najavio je kao temu zagrebačkih razgovora i predstojeće izbore u Hrvatskoj. "Potrebno je sve učiniti, od predizborne kampanje pa nadalje, da ti izbori budu slobodni i pošteni", rekao je Džejms Dobins, uz napomenu da se čini "vrlo nepraktičnom" najavljena kombinacija da predstojeći hrvartski izbori budu održani u periodu božićnih blagdana. On je tim povodom najavio da će izbore u Hrvatskoj pratiti i kontrolirati - u sastavu misije OEBS – brojna američka delegacija "na visokom nivou" iz redova predstavnika Republikanske i Demokratske partije i nevladinih organizacija.

Govoreći o situaciji u BiH, Džejms Dobins je ukazao na potrebu na još intenzivnijih napora oko obezbeđivanja povratka izbeglica i raseljenih lica i pored toga što je taj povratak ove godine znatno bolji nego ranije. "Ali, u BiH postoje i oblasti u kojima nije ostvaren dovoljan napredak - prvenstveno u ekonomiji i u borbi protiv korupcije. Vrlo je važno da se uspostavi transparentna i tržišno orijentisana ekonomija, jer BiH neće moći više da računa na nivo pomoći kakvu je primala poslednjih godina", rekao je američki izaslanik.

U razgovoru sa novinarima u Vašingtonu, Džejms Dobins je ocenio da je Slobodan Milošević "veoma oslabljen" teškom ekonomskom situacijom u koju je doveo Jugoslaviju. "Veći deo srpskog naroda želi da Milošević ode i da dođe do demokratske tranzicije, što se pokazuje ovih dana na ulicama Beograda i drugih gradova. SAD bi želele da do toga dođe što pre, ali to je u rukama srpskog naroda", zaključio je američki izaslanik uoči odlaska na Balkan.

Slobodan Pavlović


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm