HomeARBUR POZDRAVLJA PREDAJU "ŠTELE" I TRAŽI "TUTU"
Vinko Martinović "Štela" od danas je trideseti stanovnik zatvora Haškog tribunala. Glavni tužilac Arbur insistira na obavezi Zagreba da preda i Mladena Naletelića "Tutu", kako bi im se zajedno sudilo za mostarske zločine

Pozdravljajući odluku hrvatskih vlasti da Tribunalu predaju optuženog Vinka Martinovića "Štelu", glavni tužilac Luiz Arbur/Louise Arbour je danas podsjetila na obavezu Zagreba da Hagu isporuči i Mladena Naletelića "Tutu" - prvooptuženog sa iste, "Mostarske optužnice." Zapravo, od ukupno deset rečenica saopštenja glavnog tužioca, koje je objavljeno nakon transfera Martinovića u zatvor Haškog tribunala, čak devet se odnosi na "Tutu" i neophodnost da mu se u Hagu sudi zajedno sa "Štelom."

Odvojena suđenja optuženima sa iste optužnice, navodi Arbur, nisu u interesu međunarodne pravde, kao ni u interesu žrtava i svjedoka, koji su primorani da vise puta dolaze u Hag da bi svjedočili. Zbog toga Arbur još jednom podsjeća Hrvatsku na njenu "jasnu obavezu da sarađuje sa Tribunalom i izvršava njegove naloge, uključujući i nalog za predaju optuženog Naletelića, kako bi mu se sudilo zajedno sa Martinovićem."

Ukazujući kako je namjera tužilaštva "bila i ostala da se ovoj dvojici optuženih sudi zajedno", zamjenik glavnog tužilaštva Grejem Bluit/Graham Blewitt nam je danas izjavio da "odvojena suđenja dovode do ogromnog rasipanje sredstava i energije i nisu ni u čijem interesu." Najupečatljiviji primjer takvog rasipanja, podsjeća Bluit, su odvojena suđenja najprije Tihomiru Blaškiću, zatim Zlatku Aleksovskom, a sada i Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu. Svi su optuženi istom optužnicom za zločine u Lašvanskoj dolini, ali im je suđeno odvojeno zbog "neurednog", pojedinačnog dolaska u Hag: Blaškić je stigao aprila 1996, Aleksovski aprila 1997. a Kordić i Čerkez oktobra 1997.

Bluit, takođe, kaže kako je jutros, prije Martinovića, u Hag stiglo pismo hrvatskog ministra pravosuđa, Zvonimira Šeparovića, na koje je tužilaštvo odmah odgovorilo. Zamjenik tužioca, međutim, ne želi da otkriva sadržaj te korespondencije, a uzdržava se i od komentara javnih izjava ministra Šeparovića o tome kako je Martinovićeva predaja uslovljena time da mu se sudi u roku od dvije godine. Bluit kaže da "nije bilo nikakvih pregovora o uslovima predaje", te da "ni jedna zemlja ne može da postavlja uslove u pogledu ispunjavanja svojih međunarodno-pravnih obaveza prema Tribunalu." A što se roka za početak suđenja Vinku Martinoviću tiče, ukazuje Bluit, on će biti utoliko kraći ukoliko prije Hrvatska preda Tribunalu i njegovog su-optuženog, Mladena Naletelića.

Vinko Martinović je, inače, danas postao trideseti stanovnik tzv. Pritvorske jedinice UN u Sheveningenu/Scheveningen, pored Haga, čija se nastanjenost u posljednja dva mjeseca (njegovim dolaskom, hapšenjima Kolundžije, Brđanina i Kovača, te povratkom privremeno oslobođenog Milana Simića) povećala za čitavih 20 odsto.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm