HomeZAŠTO JE U BANJALUCI UKINUTA "ČISTOĆA"?
Svjedočenje Muharema Krzića, bivšeg predsjednika SDA Banja Luke, o prilikama u banjalučkoj regiji prije izbijanja sukoba u BiH

"Javno je obznanjeno da se ukida komunalno preduzeće "Čistoća", jer će odsad biti angažirani Bošnjaci i Hrvati da to rade besplatno. Tako da ste mogli vidjeti sveučilišnog profesora da cijepa drva. Mogli ste vidjeti direktora najveće trgovinske firme u Banja Luci gdje čisti kanale i kanalizaciju...".

Ovako je, opisujući atmosferu u Banja Luci pred početak rata u Bosni , u nastavku suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini, svjedočio Muharem Krzić, tadašnji predsjednik banjalučkog općinskog odbora SDA.

Krzić je sudskom vijeću opisao kako su, s razvijanjem sukoba u susjednoj Hrvatskoj, rasle i tenzije u regiji Banja Luke. Sve više je na ulicama bilo naoružanih i uniformiranih pripadnika raznih paravojnih formacija, koji su, rekao je Krzić, maltretirali Bošnjake i Hrvate i pjevali četničke pjesme. "Sa Zmijanja viju vuci/Selite se Turci/Odavde do Teherana/Neće biti Muslimana."- bio je omiljeni napjev, prisjetio se Krzić.

Istodobno su, rekao je ovaj svjedok, na radiju zabranjene pjesme o Bosni, dok su mediji pisali kako su Bošnjaci i Hrvati opasnost za Srbe.

U to vrijeme su otpočete, svjedočio je Krzić, i smjene svih direktora poduzeća koji nisu bili Srbi. Poduzeća koja su radila sa susjednim republikama, Slovenijom i Hrvatskom, su opljačkana, a njihove prostorije zauzete. Otpušteni su, također, i svi radnici koji su bili u srodstvu sa nekim ko je odbio mobilizaciju, a otpuštani su, tvrdi Krzić, čak i Srbi koji su bili u "mješovitom " braku. S druge strane, ne-Srbi u "mješovitim" brakovima sa Srbima su imali neke šanse da zadrže radno mjesto. Nastavnici srpske nacionalnosti su u to vrijeme počeli govoriti ekavski i pisati isključivo ćirilicom, pa su oni Bošnjaci i Hrvati koji su odbili ovu promjenu - otpušteni. Isto se dogodilo, tvrdi Krzić, i Bošnjacima i Hrvatima koji su radili u zdravstvu, a broj otpuštenih, kaže, mjeri se stotinama. Zamijenili su ih liječnici koje je SDS dovela iz drugih krajeva BiH i Jugoslavije. Neki od njih, kaže Krzić, dolazili su na posao naoružani.

Svjedočenje Muharema Krzića nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 88

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Sve spremno za početak suđenja
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Svjedočenja žrtava sarajevskih lažnih primirja
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Dušan Fuštar poriče krivicu
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Kako je mijenjana etnička slika Banja Luke
TRIBUNAL: Protest zbog različitog tretmana pritvorenika u dva zatvora UN