HomeTALIĆ I BRĐANIN SE NE OSJEĆAJU KRIVIMA ZA GENOCID
Bivši članovi Kriznog štaba za Bosansku Krajinu izjašnjavali se o proširenoj optužnici - General Talić traži da mu sudi vojni sud

Momir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaMomir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Nakon što je haško tužiteljstvo značajno proširilo optužnicu protiv Radoslava Brđanina i Momira Talića, uključivši u nju i optužbu za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u području Bosanske Krajine - ova dva optuženika su se danas izjasnili nevinima po svih 12 točaka nove optužnice.

Tužitelj u novoj optužnici navodi kako je 1992. godine, u organizaciji Srpske demokratske stranke i regionalnog srpskog Kriznog štaba, nad nesrpskim stanovništvom sjeverozapadne Bosne počinjen niz zločina - genocid, progon, istrjebljenje, mučenja, deportacije , te nezakonita uništavanja imovine. Bivši predsjednik Kriznog štaba za Bosansku Krajinu, Radoslav Brđanin te član tog štaba i bivši zapovjednik Prvog krajinskog korpusa Vojske Republike Srpske general Talić, optuženi su za djela koja se pravno kvalificiraju kao genocid, zločin protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija te kršenje ratnog prava i običaja.

Nakon što su se optuženi danas izjasnili nevinima po svim točkama zajedničke optužnice, general Talić je neočekivano zatražio dopuštenje da se obrati sudu. "Osobno mislim da bi pravo i pravda bili zadovoljeni samo ako bi mi sudio vojni sud, odnosno generali koji su sudjelovali u građanskim ratovima, a takvih ima dosta", rekao je Talić koji drži da bi to bilo "logično i pravedno, jer se vojno sudstvo bavi vojskom i zna vojnu organizaciju."

Na upit suca Davida Hunta/Dejvid Hant je li tom izjavom pokrenuto pitanje nadležnosti Haškog tribunala, Talićev francuski odvjetnik Michel Pitron/Mišel Pitron je odgovorio kako je to samo osobna reakcija njegovog klijenta te kako obrana, s pravne točke gledišta, ne osporava nadležnost Tribunala.

Brđanin je uhapšen u Banja Luci u srpnju/julu prošle godine, a general Talić u Beču u kolovozu/avgustu ,u vrijeme kad je bio načelnik Generalštaba VRS. Od osoba uhapšenih na temelju haških optužnica, Talić je optuženik koji je u vrijeme hapšenja imao najviši rang. Obojica su se nakon hapšenja izjasnili nevinima po prvobitnoj optužnici koja ih je u jednoj točki teretila za zločin protiv čovječnosti. Koncem prošle godine suci su odbacili njihove odvojene zahtjeve da ih se oslobodi iz pritvora. Optuženi su, naime, tvrdili da prvobitna optužnica nije bila potkrijepljena dovoljnim dokazima.

Nova je optužnica potvrđena 17. prosinca/decembra, a nakon današnjeg izjašnjavanja, strane u postupku će, u takozvanoj pred-raspravnoj fazi postupka, razmjenjivati dokazne materijale i upućivati podneske vezane uz novu optužnicu. Datum početka suđenja zasad nije najavljen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm