HomeUHAPŠEN GENERAL TALIĆ
Haški tribunal zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske stavio na "zapečaćenu optužnicu " 12. marta ove godine

General Momir Talić, zapovjednik Glavnog štaba vojske Republike Srpske, uhapšen je danas ujutro u Austriji na temelju optužnice koju je protiv njega podigao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, obznanila je danas glavna tužitelja tog suda Louise Arbour/Luis Arbur.

Optužnica protiv Talića je podignuta 12. marta ove godine. Na istoj se ''zapečaćenoj'' optužnici za zločine počinjene na području Bosanske Krajine, nalazi i Radislav Brđanin, koji je uhapšen u akciji SFOR u Banja Luci 6. jula ove godine. Optužnica je bila "otpečaćena" nakon hapšenja Brđanina, no ime drugooptuženog ostalo je tajno, upravo u cilju njegovog lakšeg hapšenja. Na Tribunalu nisu isključili mogućnost da na toj optužnici ima još optuženih.

"Na temelju informacije da Talić putuje u Austriju kako bi sudjelovao na jednoj konferenciji, Ured tužitelja je 24. augusta izvijestio austrijske vlasti da je protiv Talića izdat nalog za hapšenje", pojasnila je Arbour zahvalivši austrijskim vlastima na brzoj i profesionalnoj akciji hapšenja ovog optuženika .

Talić će, kako se očekuje, biti prvo izveden pred lokalni sud u Beču prije no što ga austrijske vlasti izruče Tribunalu.

Talić i Brđanin su optuženi za zločine protiv čovječnosti, odnosno za progon nesrpskog stanovništva s prostora sjeverozapadne Bosne 1992. godine. Oba su optuženika 1992. godine bili članovi Kriznog štaba samoproglašene Autonomne oblasti Krajine. Talić, prijašnji zapovjednik 5. korpusa JNA, je u maju 1992. godine bio imenovan zapovjednikom 1. krajinskog korpusa u vojsci bosanskih Srba, a 1997. godine je promoviran u zapovjednika glavnog štaba Vojske RS.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm