HomeGENERAL TALIĆ IZRUČEN TRIBUNALU
Nakon hapšenja u Beču na temelju tajne optužnice, načelnik glavnog štaba VRS prebačen u haški pritvor. Očekuje se da će se početkom sljedećeg tjedna Talić pojaviti pred sucima Haškog tribunala. Čime optužnica tereti generala?

General Momir Talić, načelnik Glavnog štaba vojske Republike Srpske, uhapšen je u srijedu ujutro u Beču te je navečer istoga dana prebačen u Hag, u pritvor Haškog tribunala koji je protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine. Talić bi se početkom sljedećeg tjedna trebao pojaviti pred sucima kako bi se izjasnio o optužbama.

Tužiteljstvo Haškog tribunala je 12. marta ove godine podiglo optužnicu protiv Talića, kojega tereti da je kao član Kriznog štaba Autonomne oblasti Krajine provodio politiku progona ne-Srba s područja sjeverozapadne Bosne, uključujući Prijedor i Banja Luku. Član tog Kriznog štaba bio je i Radislav Brđanin, kojeg je u julu uhapsio SFOR u BiH i predao Haškom tribunalu. Optužnica, koja je dotad bila "zapečaćena", objavljena je nakon Brđaninova hapšenja, ali imena mogućih suoptuženika ostala su tajna.

Od osoba uhapšenih na temelju haških optužnica, general Talić je vojni dužnosnik koji je vrijeme hapšenja imao najviši rang. Ujedno je i prva osoba koja je uhapšena izvan područja bivše Jugoslavije na temelju tajne optužnice.

Nakon što je Tribunal saznao da će general sudjelovati na vojnom seminaru u Beču, sudac Dejvid Hant/David Hunt je 23. augusta potpisao nalog Austriji za Talićevo hapšenje kojeg je Tribunal sljedećeg dana uputio austrijskim vlastima. Austrijska policija je vrlo brzo reagirala i Talić je već 25. augusta navečer izručen Tribunalu. Na Tribunalu ne žele reći tko im je dojavio da Talić putuje u Beč, ali tvrde da to nije otkrio OESS, koji je sponzorirao vojni seminar u Beču. "Sve što mogu reći je da tužitelji prate kretanje svih osoba koje se nalaze na tajnim optužnicama", napominje glasnogovornik Tribunala Džim Lendeil/Jim Landaile.

Ministar obrane RS Manojlo Milovanović je jučer, po povratku iz Beča u Banja Luku, izjavio da su dva austrijska policajca uhapsila Talića u njegovu prisustvu, kao i prisustvu izaslanika OESS za vojna pitanja Karl Žana/Carl Jean. Misija OESS u BiH, koja je sponzorirala seminar vojnih predstavnika dva BiH entiteta, sa svoje strane tvrdi da nije znala da se Talić nalazi na tajnoj optužnici Tribunala.

Talić je u vrijeme na koje se odnosi haška optužnica bio član regionalnog srpskog Kriznog štaba te zapovjednik 5. korpusa JNA preimenovanog u maju 1992. u 1. krajinski korpus Vojske RS . Time je imao ''posebnu odgovornost", smatra tužitelj, u napadima i općenito u provedbi plana protjerivanja Muslimana, Hrvata i drugih ne - Srba. Križni štab je, kaže se u optužnici, u razdoblju od aprila do decembra 1992. godine imao kontrolu nad napadima i uništavanjima ne-srpskih područja te zatvaranju, ubijanju i maltretiranju ne - srpskog stanovništva. Talić je, nastavlja se u optužnici, "osobno odobrio etničko čišćenje Muslimana i Hrvata iz mjesta poput Kozarca i Sanskog Mosta".

"U cilju stvaranja srpske države koja bi ostala u okviru ostatka SFRJ, vlasti bosanskih Srba, uključujući Talića, su pokrenule plan u tri faze", navodi tužitelj. Prvi dio plana je bilo stvaranje ''nemogućih" uvjeta (zastrašivanja i pritisci) kako bi se potaknulo ne-Srbe na odlazak. Druga faza je uključivala deportacije onih koji su oklijevali otići, a treća likvidacije preostalih ne-Srba.

Načelnik Glavnog štaba VRS, kojemu je sada 57 godina, optužen je za sudjelovanje i poticanje tih zločina, kao i za propust da ih spriječi ili kazni, a optužba je pravno kvalificirana kao zločin protiv čovječnosti. Talić je rođen 1942. godine, od 1961. do 1992. godine je bio oficir JNA a od maja 1992. komandant 1. krajinski korpus VRS. Od 1998. je načelnik Glavnog štaba VRS.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm