HomeGENERAL TALIĆ U HAGU: "NISAM KRIV"
Današnje saslušanje trajalo je samo desetak minuta jer se general izjašnjavao o optužnici koja ga tereti u samo jednoj točki

Na upit suca osjeća li se krivim za zločin progona nesrpskog stanovništva Bosanske Krajine, general Momir Talić je danas poslije podne odrješito odgovorio: "Nisam kriv."

Na prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom, načelnik Generalštaba Republike Srpske je izvijestio suca da je dobro proučio i u potpunosti razumio optužnicu koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti zbog njegove uloge u protjerivanju ili ubijanju ne-srpskog stanovništva sjeverozapadne Bosne 1992. godine. Današnje saslušanje trajalo je samo desetak minuta jer se general izjašnjavao o optužnici koja ga tereti u samo jednoj točki. Odjeven u tamno-sivo civilno odijelo, Talić je odgovarao na upite suca tonom vojničke odrješitosti.

General Talić je osoba s najvišim vojnim rangom što ju je dosad uhapsio Haški tribunal. On još nije izabrao odvjetnika koji će ga zastupati u postupku pred Tribunalom, te ga je na današnjem pojavljivanju samo privremeno zastupao beogradski odvjetnik Vladimir Petrović. Sudac koji je saslušao Talićevo izjašnjavanje bio je David Hunt/Dejvid Hant, a optužbu su zastupali James Stewart/Džeims Stjuart i Michael Keaggan/Majkl Kigan.

Nakon hapšenja u Beču na temelju tajne optužnice, načelnik glavnog štaba VRS je 25. augusta prebačen u haški pritvor.

Talić je u vrijeme na koje se odnosi haška optužnica bio član Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajine te zapovjednik 5. korpusa JNA preimenovanog u maju 1992. u 1. krajinski korpus Vojske RS . Time je imao ''posebnu odgovornost", smatra tužitelj, u napadima i općenito u provedbi plana protjerivanja Muslimana, Hrvata i drugih ne - Srba.

Pedesetsedmogodišnji načelnik Glavnog štaba VRS, koji iza sebe ima 31 godinu radnog staža u JNA te sedam godina u Vojsci Republike Srpske, optužen je za sudjelovanje i poticanje tih zločina, kao i za propust da ih spriječi ili kazni. Na istoj se optužnici nalazi i Radislav Brđanin, bivši predsjednik Kriznog štaba SAO Krajine, te bi njih dvojica trebali imati zajedničko suđenje čiji će početak odrediti Tajništvo tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm