HomeSLUČAJ "VUJIN" - DRUGI ČIN
Beogradski odvjetnik Milan Vujin započeo izvođenje dokaza u vlastitu obranu. Sva svjedočenja će ostati zatvorena za javnost. Tribunal odbio potvrditi Vujina kao branitelja Radomira Kovača

Postupak pred Haškim tribunalom protiv beogradskog odvjetnika Milana Vujina - "optuženog" da je radio protiv interesa svog bivšeg klijenta Duška Tadića - privremeno je prekinut do 11. listopada. Žalbeno vijeće, koje nastoji utvrditi da li je Vujin zaista neprofesionalnom obranom pokazao nepoštivanje suda, saslušalo je dosad desetak svjedoka koji su Vujina optužili da se nije trudio da obrani Tadića, već da mu je glavni cilj bio spriječiti da se pred Tribunalom inkriminiraju drugi bosanski Srbi, naročito oni na visokim položajima.

Vujin, koji je i aktualni predsjednik Advokatske komore Srbije, počeo je krajem tjedna izvoditi dokaze u vlastitu obranu. Prema osobnoj najavi, svi njegovi svjedoci, svjedočit će na raspravama koje će biti zatvorene za javnost.

Ako Žalbeno vijeće zaključi da je svojim ponašanjem tijekom rada na Tadićevoj obrani uistinu pokazao nepoštivanje suda, on bi mogao biti kažnjen novčanom ili zatvorskom kaznom.

U međuvremenu, optuženik Radomir Kovač, uhićen u kolovozu od strane međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, opunomoćio je Vujina da ga bude njegov branitelj pred Haškim tribunalom. Međutim, Tajništvo tribunala, koje plaća obranu optuženika koji ne mogu sami snositi troškove obrane, odbilo je ovo imenovanje. "Interesi pravde ne dopuštaju imenovanje odvjetnika protiv kojega se vodi postupak za nepoštivanje suda", navodi se u obrazloženju Tajništva, koje je pozvalo Kovača da nađe novog branitelja. Dok se ta procedura ne okonča, Kovaču je, kao privremena obrana, dodijeljen beogradski odvjetnik Momir Kolesar.

Zajedno sa Dragoljubom Kunarcom, Radomir Kovač je optužen za zločine protiv Bošnjaka u Foči. Budući da se, od ukupno sedmorice sa te kolektivne optužnice, trenutno samo njih dvojica nalaze u haškom pritvoru, optužnica je nedavno razdvojena, kako početak suđenja ne bi morao ovisiti o dolasku ostalih optuženika. Kovaču su u međuvremenu na teret stavljene još dvije nove točke optužnice, o kojima će se javno izjasniti 24. ovog mjeseca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm