HomeKOGA BRANE BRANIOCI?
U postupku protiv advokata Milana Vujina pred Žalbenim vijećem svjedok Milovan Brkić optužio jugoslavensku službu bezbjednosti da posredstvom branilaca kontroliše srpske pritvorenike u Hagu

Jugoslavenska Služba državne bezbjednosti je preko grupe odabranih advokata kontrolirala srpske pritvorenike u Hagu kako bi spriječila da se u postupcima odbrane ukaže na odgovornost viših nivoa vlasti. To je pred Žalbenim vijećem Haškog tribunala izjavio beogradski novinar Milovan Brkić, svjedočeći juče i danas na raspravi u "slučaju Vujin".

Pozivajući se na izvor iz državne bezbjednosti (SDB), Brkić je rekao da je grupa advokata bila zadužena da ne dopusti optuženicima da inkriminiraju druge: "Išlo se za tim da se ne ukazuje na visoke funkcionere u SRJ ili Republici Srpskoj." Ove su optužbe iznesene pred Žalbenim vijećem koje ispituje je li Milan Vujin, predsjednik Advokatske komore Srbije i bivši branitelj Duška Tadića, djelovao na štetu Tadićeve obrane i time ispoljio nepoštovanje suda. Tadić je naime, ulažući žalbu na presudu od 20 godina zatvora, ustvrdio da je njegov bivši branitelj uskratio dokaze koji bi pomogli njegovoj obrani. Postupak protiv Vujina odvija se zasebno od žalbenog postupka u predmetu Tadić koji je okončan i sada se samo čeka odluka o kazni.

"Advokati koji su trebali zastupati srpske optuženike bili su pažljivo odabirani na temelju podataka iz arhiva službe bezbjednosti", ustvrdio je novinar koji je o tom planu SDB pisao u dvotjedniku Srpskog pokreta obnove "Srpska Reč" u martu 1995. godine. Brkić tvrdi da su ti advokati – među kojima su Vujin, Veljko Guberina i Toma Fila, koji je branio Slavka Dokmanovića - imali zadatak da, u cilju zaštite viših srpskih lidera, ako treba i prijete optuženicima ili ih potaknu na samoubojstvo te da su njihove porodice u SRJ držane kao taoci.

Prema tvrdnjama Brkića, Tadića je njemačkoj policiji zapravo izručila srpska policija. Tadić je, tvrdi ovaj svjedok, bio pozvan da sudjeluje u prvenstvu u karateu, i potom je namješteno njegovo hapšenje u Njemačkoj. To je navodno učinjeno s namjerom da srpske vlasti dobiju uvid u način rada Haškog tribunala.

Brkić tvrdi da ima konkretan dokaz da je Vujin potkopavao Tadićevu obranu, odnosno da to proizlazi iz dokumenta službe bezbjednosti koji je Brkić navodno vidio. On međutim odbija javno iznijeti ime svog izvora jer smatra da bi mu time potpisao smrtnu kaznu. Vujin je, navodno, manipulirao dokazima na način da već prikupljene izjave svjedoka koji su bili spremni svjedočiti u obranu Tadića nikada nije predočio sudu niti je o njima izvijestio Tadića.

Vladimir Domazet, pravni zastupnik Vujina, koji je i sam prisutan na saslušanju, sucima je ukazivao da Brkić nije pouzdan svjedok jer je navodno objavio najmanje tri izmišljena članka. Dok Domazet podsjeća kako Vujin uopće nije bio Tadićev branitelj za vrijeme prvostepenog postupka, Brkić tvrdi da to Vujina nije spriječilo da se miješa u proces.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm