HomeTUŽITELJ TRAŽI 35 GODINA ZATVORA ZA DUŠKA TADIĆA
Strane u postupku izjasnile se o kazni za dodatne zločine za koje je Tadić optužen u presudi Žalbenog vijeća

Tužitelj na suđenju Dušku Tadiću traži da se, nakon najnovije presude Žalbenog vijeća, zatvorska kazna poveća na najmanje 35 godina, dok obrana smatra da mu ne treba biti propisana veća kazna.

Tadić je prvostupanjskom odlukom Haškog tribunala 1997. godine bio osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad ne-Srbima u području Prijedora 1992. Presudom Žalbenog vijeća ove je godine okrivljen po dodatnih devet točaka optužnice. Suci se sada trebaju izjasniti o kazni za dodatne krivice. Strane u ovom predmetu prezentirale su danas svoje prijedloge o kazni, a suci će svoju odluku objaviti 11. studenog/novembra, kako je najavila predsjednica ovog sudskog vijeća Gabrielle Kirk McDonald/Gabriel Kerk Mekdonald.

Sam Duško Tadić danas je iskoristio priliku da se obrati sucima Tribunala: "Iskreno žalim zbog žrtava koje su nastale u opštini Prijedor... i njihovih porodica... "Jednostavno, žalim zbog svega", rekao je okrivljeni koji tvrdi da sada "čini sve da odnosi u Kozarcu, gdje njegova braća i danas žive s Muslimanima, postanu mnogo bolji nego nekad".

Žalbeno vijeće je u srpnju/julu prihvatilo dodatnu kvalifikaciju već utvrđenih zločina kao kršenja Ženevskih konvencija, te ga je, k tome, proglasilo krivim i za sudjelovanje u ubijanju Bošnjaka u selu Jaskići. Budući da se kršenja Ženevskih konvencija odnose na iste događaje za koje je Tadić bio osuđen prvostupanjskom presudom, obrana drži da kazna za ta kršenja može biti odslužena u okviru već dosuđenih 20 godina. Tužitelj, pak, prepušta sucima da odluče hoće li kaznu za ta djela uključiti trajanje postojeće kaznu ili će je dodati na nju.

U pogledu krivnje za ubojstva petorice ljudi u Jaskićima, obrana smatra da ni te krivice ne trebaju voditi povećanju kazne. Zakoni bivše Jugoslavije -koje Tribunal uzima u obzir iako ga ne obavezuju- nisu predviđali kazne duže od 20 godina, naglašava obrana. Branitelj William Clegg/Vilijem Kleg također napominje da bi Tribunal trebao utvrditi ljestvicu kazni ovisno o hijerarhijskom položaju okrivljenika i težini njihovih zločina, i tu ističe da Tadić nije bio na visokom položaju. Obrana na kraju predlaže da se uzme u obzir Tadićeva obiteljska situacija, njegovo ponašanje u pritvoru i suradnja s Tribunalom.

Tužitelj, pak, kaže da Tadićeva suradnja nije bila značajna te da njegov obiteljski status i ponašanje u pritvoru ne treba imati utjecaja na dužinu kazne. "Potreba da se zločin kazni i da se time spriječe novi zločini - nameće propisivanje oštre kazne", zaključuje tužitelj. S obzirom na "krajnju težinu zločina" u Jaskićima, tužitelj traži da se ukupna zatvorska kazna poveća i to s najmanje 15 godina za svaku od tri točke optužnice koje se odnose na taj zločin. Odsluženje tih dodatnih kazni moglo bi teći paralelno ili konsekutivno, dopušta tužitelj Michael Keaggan/Majkl Kigan.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm