HomeIZ HAŠKOG PRITVORA U NEMAČKI ZATVOR
Nakon pet i po godina, Pritvorsku jedinicu haškog tribunala napustio njen prvi stanar - Duško Tadić. Ostatak kazne od 20 godina zatvora on će izdržavati u nemačkom zatvoru. Razlike u statusu "pritvorenika" i "zatvorenika"

Duško Tadić u sudnici TribunalaDuško Tadić u sudnici Tribunala

Pritvorsku jedinicu Haškog tribunala je juče napustio njen prvi stanar, Duško Tadić. Proveo je u njoj pet i po godina: od 24. aprila 1995. kada su ga Tribunalu predale vlasti Nemačke, gde je uhapšen u februaru 1994. pod sumnjom da je počinio ratne zločine u Bosni. Tadić je juče vraćen u Nemačku, gde će odslužiti ostatak kazne od 20 godina zatvora koju mu je izreklo Žalbeno veće Haškog tribunala.

Bivši vlasnik kafića i instruktor karatea iz Kozarca, a nakon početka rata rezervni saobraćajni policajac, osuđen je na tu kaznu zbog zločina koje je, kako je na suđenju utvrđeno, počinio u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, kao i u drugim mestima u regionu Prijedora. Sudije su ga proglasile krivim za nekoliko ubistava i teških prebijanja logoraša, kao i za progon prijedorskih Muslimana i Hrvata na političkim, verskim i rasnim osnovama.

Da bi udovoljila svojim obavezama prema Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Nemačka je u dva navrata - povodom slučaja Tadić - morala da menja svoje unutrašnje zakonodavstvo. Najpre je, početkom 1995, promenila zakon kako bi mogla da ispuni nalog Tribunala za "preuzimanje slučaja Tadić" iz nadležnosti nemačkog pravosuđa. Ove godine, da bi Tadića primila natrag - na izdržavanje kazne - Nemačka je najpre morala da presudu koju mu je izreklo Žalbeno veće Tribunala uključi u svoje unutrašnje zakonodavstvo. Budući da Nemačka nije među zemljama koje su Tribunalu stavile na raspolaganje svoje "zatvorske kapacitete" i o tome zaključile sporazum sa Međunarodnim sudom, preuzimanje Tadića na izdržavanje kazne regulisano je posebnim ad-hok sporazumom koji su potpisali Sekretar suda i nemački ambasador u Holandiji.

Prelaskom iz haškog pritvora u nemački zatvor menja se status Duška Tadića. Režim pritvora u očekivanju suđenja ili za vreme njegovog trajanja se, naime, bitno razlikuje od zatvorskog režima izdržavanja kazne, te haški pritvorenici uživaju brojne privilegije osoba koje se smatraju nevinim sve dok ne budu pravosnažno osuđene. Tadić je te privilegije uživao i nakon pravosnažnosti konačne presude koju mu je 26. januara ove godine izreklo Žalbeno veće Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 30

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Da li je general Krstić naredio: "Pobij to sve redom!"
PREDMET KRNOJELAC: Počelo suđenje za zločine u fočanskom KP Domu
REPORTAŽA: Ko će platiti odštetu žrtvama ratnih zločina?
TRIBUNAL: Nova imena na Tribunalovoj poternici