HomeDUŠKO TADIĆ TRAŽI REVIZIJU PROCESA
Tvrdeći da se nije mogao dobro braniti zbog opstrukcija svog bivšeg advokata Milana Vujina, Tadić - osuđen za zločine u Prijedoru - iz njemačkog zatvora traži da se preispita njegov kompletni slučaj pred Haškim tribunalom

Duško Tadić, prvi pritvorenik Haškog tribunala koji trenutno odslužuje zatvorsku kaznu u jednom njemačkom zatvoru, traži ponovno pokretanje postupka u Hagu. Premda je u januaru 2000. njegov slučaj zaključen pravomoćnom presudom kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Prijedoru, Tadić sada tvrdi da se nije mogao prikladno braniti zbog opstrukcija njegovog tadašnjeg advokata Milana Vujina.

U "Molbi za ponovni pregled kompletnog slučaja, uključujući prvostepeni kao i žalbeni postupak", Tadić traži da se istraži koliko su njegovi interesi bili oštećeni zbog Vujinove suradnje sa bivšim šefom policijom u Prijedoru Simom Drljačom. Tadić podsjeća da je Drljača zbog zaštite vlastitih interesa spriječio dolazak njegovih potencijalnih svjedoka pred Tribunal.

Prigovore na račun Vujina Tadić je iznio još tokom svog žalbenog postupka zbog čega je Žalbeno vijeće, 1999. godine, pokrenulo postupak protiv beogradskog advokata. Pošto je utvrđeno da je manipulirao svjedocima i prikrivao dokaze, Vujin je proglašen krivim za nepoštivanje suda i kažnjen novčanom globom od 15.000 nizozemskih guldena kao i brisanjem s popisa advokata na Tribunalu. No, sudski zaključak o Vujinovoj nezakonitom ponašanju nije bitno utjecao na presudu Tadiću, zbog čega on sada tvrdi da je povrijeđeno njegovo pravo na pošteno suđenje i traži da Žalbeno vijeće, uz suradnju Tadićevih britanskih advokata, revidira kompletni slučaj.

Tadić se, među ostalim, poziva na član 119 Pravilnika Tribunala u kojem se navodi da se ponovno otvaranje slučaja može tražiti ako se pojave nove činjenice, koje nisu bile dostupne stranama u vrijeme suđenja. O tome će se izjasnit Žalbeno vijeće koje mora utvrditi je li Tadićev zahtjev - prvi u kojemu jedan okrivljenik traži reviziju suđenja - u skladu s pravnom procedurom na Tribunalu i može li opće biti uzet u razmatranje.

Tadić je, nakon hapšenja u Njemačkoj februara 1994. godine, izručen Tribunalu u aprilu 1995. Bio je prvi stanar tribunalove Pritvorske jedinice i prvi optuženi kojemu se sudilo pred Haškim tribunalom.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 59

SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Duško Sikirica oslobođen optužbe za genocid, ali ostaje u pritvoru
SUĐENJE ZA ZLOČINE U SREDNJOJ BOSNI: Žalbeni postupak osuđenih lidera bosanskih Hrvata
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ: Završen dokazni postupak
SUĐENJE ZA ZLOČINE U PRIJEDORU: Zbog štete koju mu je naneo branitelj, Duško Tadić trazi reviziju presude