HomeSIMIĆ I AVRAMOVIĆ OSLOBOĐENI OPTUŽBI ZA NEPOŠTIVANJE SUDA
Sudsko vijeće za predmet Bosanski Šamac zaključilo da optužbe o prijetnjama potencijalnom svjedoku nisu utvrđene "izvan razumne sumnje"

Navodi o nepoštivanju suda, koje je haško tužiteljstvo stavilo na teret optuženiku Milanu Simiću i njegovom advokatu , nisu utvrđeni "izvan razumne sumnje", jednoglasno je zaključilo sudsko vijeće za predmet Bosanski Šamac.

Simić, s grupne optužnice za zločine nad ne-Srbima u Bosanskom Šamcu, i njegov beogradski advokat Branislav Avramović optuženi su da su prijetili jednom potencijalom svjedoku i tražili od njega da lažno svjedoči te da su time pokazali nepoštivanje suda. Saslušanja svjedoka o tim navodima trajala su od rujna/septembra do prosinca/decembra prošle godine. Suci su danas iznijeli svoju presudu čije će pisano obrazloženje biti objavljeno naknadno. Ovo je treća presuda na Haškom tribunalu vezana uz navode o nepoštivanju suda.

Potencijalni svjedok, pod nadimkom "Agnes", u svibnju/maju prošle godine obratio se haškom istražitelju u BiH tvrdeći da se boji za svoj život. Tada je iznio optužbe na račun advokata i optuženog Simića koji je tada bio privremeno na slobodi u Bosanskom Šamcu.

Optužio ih je da su ga suptilnim prijetnjama i podmićivanjem tjerali da svjedoči u Simićevu korist. Dvojica prozvanih su, međutim, svjedočili da nisu uopće namjeravali "Agnesa" izvoditi za svjedoka na budućem suđenju o Bosanskom Šamcu. Sam optuženik Simić je tvrdio kako "Agnesa" nije nikada vidio, do trenutka kad je ovaj dao iskaz, zatvoren za javnost, u ovom postupku.

Milan Simić je jedan od četvorice optuženika za zločine u Bosanskom Šamcu. On se predao Tribunalu u veljači/februaru 1998. ali je, s obzirom na invaliditet, do lipnja/juna 1999. godine bio privremeno oslobođen iz haškog pritvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 5

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Nastavljeno suđenje generalu Radislavu Krstiću
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Prva svjedočenja žrtava silovanja
REPORTAŽA: Negiranje krivice pravilo a priznanje izuzetak