HomePRIZNANJE I KAJANJE MILANA SIMIĆA
Nakon Stevana Todorovića, još jedan od optuženih u Bosanskom Šamcu postigao sa tužilaštvom sporazum o priznanju krivice i kazni - Odbrana i optužba zajednički predlažu kaznu od 3 do 5 godina zatvora. Tek sedmo priznanje krivice u istoriji Haškog tribunala

"Želim da izrazim svoje iskreno žaljenje i kajanje zbog onoga što sam učinio mojim sugrađanima i prijateljima u (šamačkoj) osnovnoj školi. Svestan sam da, činjenica da mi je poginuo najbolji prijatelji i da sam bio pijan, ni u kom slučaju ne može biti opravdanje za ono sto sam učinio... "

Ovim je rečima Milan Simić, optužen za zločine u Bosanskom Šamcu, priznao danas krivicu po dve tačke optužnice koje ga terete za mučenje kao zločin protiv čovečnosti i u kojima je opisano ono što je Simić "učinio njegovim sugrađanima i prijateljima u šamačkoj osnovnoj školi". Reč je o dva incidenta. Prvi kada je Simić, tada predsednik Izvršnog odbora opštine Bosanski Šamac i član Kriznog štaba, raznim oružjem i nogama tukao Hasana i Muhameda Bičića, Pericu Mišića i Ibrahima Salkića, a zatim im pucao iznad glave i drugi kada je na isti način tukao Safeta Hadžialijagića, stavljao mu cev pištolja u usta i takođe mu pucao iznad glave.

Jedan od predmeta sporenja na današnjoj raspravi o priznanju krivice bila je procena tužilaštva da je optuženi Simić u dva navrata odlazio u osnovnu školu gde je zlostavljao zatočenike, što ukazuje da je to činio s predumišljajem i po optužbi treba da predstavlja otežavajuću okolnost. Odbrana s druge strane tvrdi da su se oba incidenta dogodila iste večeri u leto 1992. i da je Simić to učinio u afektu, zbog pogibije najboljeg prijatelja i pod dejstvom alkohola.

Milan Simić je sedmi optuženi u Tribunalu koji je priznao krivicu i peti koji je to učinio posle nagodbe sa tužilaštvom. Posle Dražena Erdemovića koji se krivim izjasnio na prvom pojavljivanju pred sudijama i Gorana Jelisića koji je to učinio desetak meseci po dolasku u Hag, krivicu su, na kraju dokaznog postupka optužbe za zločine u logoru Keraterm priznali i Duško Sikirica, Damir Došen i Dragan Kolundžija. Pre Simića je sa iste optužnice krivicu priznao i Stevan Todorović koji je nedavno, u okviru obaveze da će sarađivati s tužilaštvom izveden pred sudsko veće kao svedok optužbe na suđenju za etničko čišćenje Bosanskog Šamca.

Milan Simić, kako je danas saopštio njegov branilac Slobodan Zečević, neće svedočiti ni protiv ni u korist bilo koga od trojice suoptuženih, Blagoja Simića , Sime Zarića i Miroslava Tadića. Optužba se s tim saglasila ali je predmet današnje rasprave bila visina kazne za optuženog koju optužba odnosno odbrana predlažu sudskom veću. Dve strane su se naime složile da sudijama predlože raspon od 3 do 5 godina zatvora ali je optužba danas insistirala na tome da kazna ne bi trebalo da bude kraća od 5 godina, koliko bi optuženi najmanje dobio da mu se sudilo po domaćem - jugoslovenskom zakonodavstvu. Odbrana s druge strane smatra da je uz niz olakšavajućih i "odsustvo otežavajućih okolnosti" primerena kazna od tri godine zatvora.

Datum izricanja presude biće naknadno objavljen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 112

DOKAZI ISPLIVALI NA POVRŠINU: Slobodan Milošević i slučaj "fantomske hladnjače"
RUČAK U MOSTARSKOJ "HLADOVINI": Bivši zatočenici Heliodroma brane svog zaštitnika Štelu
RATNI DNEVNIK U SUDNICI: General Galić se brani knjigom generala Šibera
ISPOVEST U SUDNICI: Sedmo priznanje krivice u Haškom tribunalu
NOĆNE PROZIVKE U OMARSKOJ: Gdje su nestali prijedorski Bošnjaci
UOČI DRUGE FAZE SUĐENJA MILOŠEVIĆU: Sudije zabrinute za zdravlje optuženog