HomeSUCI ODOBRILI PRIVREMENO OSLOBAĐANJE MILANA SIMIĆA
Simić je treći pritvorenik s optužnice za Bosanski Šamac koji je privremeno oslobođen

Suci su, po drugi put, odobrili privremeno puštanje na slobodu Milana Simića, optuženog za zločine u Bosanskom Šamcu. Simić je optužen da je kao bivši predsjednik općinskog izvršnog vijeća i član srpskog kriznog štaba odgovoran za etničko čišćenje ne-Srba.

Od pet optuženika u predmetu Bosanski Šamac, Blagoje Simić nije dostupan Tribunalu, a četvorica su bila u haškom pritvoru. Od toga su trojica privremeno oslobođena u proteklih šest tjedana . Naime, sudsko vijeće (Patrick Robinson, David Hunt, Mohamed Bennouna) je prošlog mjeseca odobrilo privremeno oslobađanje Sime Zarića i Miroslava Tadića, a sada su pozitivno odgovorili i na zahtjev Simića.

Simić je, zbog invaliditeta, već bio privremeno oslobođen 1998. godine i vratio se u haški pritvor kad je najavljen početak suđenja u lipnju/junu prošle godine. Međutim, suđenje je bilo odgođeno kad su tužitelji pokrenuli postupak za nepoštivanje suda protiv Simića i njegovog odvjetnika, optuženih da su zastrašivali i ucjenjivali potencijalnog svjedoka.

Suci su u ožujku/martu ove godine presudili da Simić i njegov odvjetnik nisu počinili nepoštivanje suda. Sljedećeg mjeseca su udovoljeni još prošle godine podneseni zahtjevi Tadića i Zarića, a sada i zahtjev Simića, za privremenim oslobađanjem. Ovi optuženici navode da su se dobrovoljno predali Tribunalu još početkom 1998., dok im ni sada nije zakazan početak procesa.

Suci su u svim ovim slučajevima tražili, i dobili, garancije od vlasti Republike Srpske i samih optuženika da će se vratiti u pritvor te da neće predstavljati opasnost za moguće svjedoke i žrtve. Suci također ukazuju da Statut Tribunala više ne zahtjeva postojanje posebnih okolnosti koje bi opravdale privremeno oslobađanje i da je to pravilo u skladu s međunarodnim normama o pravima zatočenika.

Simićev izlazak iz pritvora trebao bi biti organiziran u narednih nekoliko dana.

U slučaju četvrtog pritvorenika, Stevana Todorovića, još uvijek se čeka odluka Sudskog vijeća o njegovom prigovoru o nelegalnosti hapšenja. Todorović, naime, tvrdi da je nelegalno uhapšen na teritoriju Srbije i da stoga treba biti oslobođen iz pritvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 13

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Tajne masovnih grobnica
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Što je prihvatljivo kao dokaz?
TRIBUNAL: Milorad Dodik u posjeti
REPORTAŽA: Govorite li BHS?