HomeMILAN SIMIĆ OSUĐEN NA PET GODINA ZATVORA
Kazna za mučenja koja je Simić počinio 1992. u Bosanskom Šamcu, naglasila je sudija Florence Mumba, bila bi znatno teža da optuzenik nije priznao krivnju i izrazio kajanje, kao i da nije bilo drugih olakšavajućih okolnosti

Milan Simić, koji je priznao krivnju za premlaćivanje zatočenika u Bosanskom Šamcu 1992., osuđen je danas na pet godina zatvora.

Okrivljeni je bio predsjednik Izvršnog vijeća općine Bosanski Šamac u proljeće 1992. kad je, prema vlastitom priznanju, zajedno s još nekoliko osoba premlatio Hasana Bičića, Muhameda Bičića, Pericu Mišića i Ibrahima Salkića u zgradi lokalne osnovne škole. Također je priznao da je suđelovao u višekratnom premlaćivanju i ponižavanju Safeta Hadžialijagića.

Visoki službeni položaj Simića u vrijeme kad je počinio navedene zločine, bespomoćnost žrtava, ponižavajuća priroda mučenja kojima su bile izložene i predumišljaj s kojim se upustio u takva zlostavljanja – predstavljaju otežavajuće okolnosti za Simića, zaključilo je sudsko vijeće. Predsjedavajuća sutkinja Florence/Florens Mumba navela je da bi Simić dobio mnogo dužu kaznu da nije bio određenog broja olakšavajućih okolnosti. To je u prvom redu njegova odluka da prizna krivnju i da izrazi kajanje. Dodatne olakšavajuće okolnosti bile su i njegova dobrovoljna predaja Tribunalu, te fizička nepokretnost koja zahtijeva stalnu njegu.

Simić (42) je odlučio da se izjasni krivim po dijelu optužnice tek u maju ove godine - devet mjeseci nakon početka suđenja i sedam godina nakon podizanja optužnice. Optužba i obrana su Vijeću predložile da razmotri kaznu u rasponu od 3 do 5 godina po dvjema točkama optužnice koje se kvalificiraju kao zločini protiv čovječnosti. Dio optužbi iz prvobitne optužnice tim je sporazumom odbačen. Simić će ostati u pritvoru tribunala dok se ne odredi zemlja u čijem zatvoru će izdržavati ostatak kazne. Od dosuđenih pet godina će mu se oduzeti dvije godine i tri mjeseca koje je proveo u haškom pritvoru.

Simić je drugi optuženik za zločine u Bosanskom Šamcu koji je priznao krivnju. Prije početka suđenja, i uz nagodbu s tužiteljima, to je učinio Stevan Todorović, bivši šef lokalne policije, koji je zbog zlostavljanja bošnjačkih i hrvatskih zatočenika osuđen na deset godina zatvora.

Osim te dvojice, do sada je još pet haških optuženika priznalo krivnju. Duško Sikirica, Dragan Kolundžija i Damir Došen priznali su odgovornost i izrazili kajanje zbog zločina u logoru Keraterm, a Dražen Erdemović, koji je sudjelovao u srebreničkim streljanjima i Goran Jelisić, koji je ubijao zatočenike logora Luka u Brčkom, priznali su krivnju bez nagodbe s tužiteljstvom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 120

NOVINARI PROTIV PREDSEDNIKA: Svedočenja visokog rizika
ZLOČIN I KAZNA: Sudije nagrađuju priznanje i pokajanje
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Pljačkaše nije imao ko da goni
LENJINGRAD U BOSNI: Sarajevo u "dvostrukoj blokadi"
OPTUŽENI KOJI NEDOSTAJE: Šainović i Ojdanić čekaju Milutinovića