HomePOTKUPLJIVANJE I ZASTRAŠIVANJE SVJEDOKA
Optužba protiv Milana Simića i njegovog branitelja

Milan Simić i njegov odvjetnik Branislav Avramović optuženi su za potkupljivanje i zastrašivanje potencijalnog svjedoka - zbog čega je sudsko vijeće Haškog tribunala protiv njih pokrenulo postupak za nepoštivanje suda.

Milan Simić je jedan od četvorice optuženih za zločine u Bosanskom Šamcu. Predao se Tribunalu u veljači/februaru 1998. ali je, s obzirom na invaliditet, već sljedećeg mjeseca bio privremeno pušten na slobodu. On je, u lipnju/junu ove godine, vraćen iz Bosanskog Šamca u haški pritvor jer je početak suđenja bio prvobitno zakazan za 22. lipnja. U međuvremenu je, 25. svibnja/maja , Tužiteljstvo iznijelo optužbe da su Simić, Avramović, a možda i Igor Pantelić, branitelj suoptuženog Miroslava Tadića - "potkupljivali i zastrašivali jednog potencijalnog svjedoka te ga nagovarali da krivo svjedoči". Suci Patrick (Petrik) Robinson, Mohamed Bennouna (Benuna) i David Hunt (Dejvid Hant) nisu prihvatili optužbe protiv Pantelića, ali su zakazali raspravu o navodima protiv druge dvojice. Rasprava – koja je započela 29. rujna/septembra, a nastavlja se danas - održava se "iza zatvorenih vrata", a u toku je saslušavanje svjedoka.

Tužitelj navodi da su Simić i Avramović prošle godine telefonski prijetili potencijalnom svjedoku, identificiranom pod pseudonimom 'Agnes.' Simić je, prema tim navodima, zajedno s odvjetnikom došao pred svjedokovu kuću u automobilu iz kojeg je tada ispaljen hitac u zrak. Početkom ove godine, Simić i njegov beogradski odvjetnik su navodno nudili svjedoku novac, stan i posao ako svjedoči u Simićevu korist. Avramović je, navodi tužitelj, nagovarao svjedoka da kaže kako Simić nije dolazio u zgradu škole koja je korištena kao zatvor, te je takav lažni iskaz snimao i "uvježbavao" sa svjedokom.

Simićev "slučaj" mogao bi voditi pooštrenju kriterija za privremeno puštanje optuženika na slobodu, jer je sigurnost svjedoka jedan od glavnih izvora zabrinutosti sudaca kad raspravljaju o zahtjevima za privremeno oslobađanje. Pred Tribunalom se već vodi jedno saslušanje o nepoštivanju suda – protiv beogradskog odvjetnika Milana Vujina, bivšeg branitelja Duška Tadića. Kazne koje Pravilnik Tribunala predviđa za takav prijestup kreću se do, najviše, 200.000 guldena (oko 180.000 njemačkih maraka) ili sedam godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm