HomeŽRTVA I OČEVIDAC ZLOČINA MILANA LUKIĆA
Na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću nastavljeno unakrsno ispitivanje Zehre Turjačanin, čije je svedočenje krajem septembra prekinuto zbog zdravstvenih problema. Svedokinja koja je preživela "živu lomaču" u višegradskom naselju Bikavac tvrdi da je videla kako Milan "presekao vrat" starijem čoveku na ulici u Višegradu i čula za mnoge njegove "javašluke", odnosno zločine

Zehra Turjačanin, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju LukićuZehra Turjačanin, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću

Zehra Turjačanin, jedina preživela iz kuće u višegradskom naselju Bikavac u kojoj je 27. juna 1992. godine zapaljeno oko 70 Muslimana, vratila se danas na klupu za svedoke da odgovara na pitanja branilaca Milana i Sredoja Lukića. Njeno svedočenje, započeto 25. septembra ove godine, prekinuto je na početku unakrsnog ispitivanja, pošto se svedokinja nije osećala dobro.

Branilac Milana Lukića Džejson/Jason Alarid je, kao i obično, sugerisao da su na svedočenje Zehre Turjačanin uticale brojne "glasine o zlodelima Milana Lukića". Ona je potvrdila da se u Višegradu govorilo o tome, ali je dodala i da je jednom prilikom lično videla da je Milan "presekao vrat" starijem čoveku na ulici, dok joj je jedan od prijatelja opisao kako je preživeo streljanje na obali Drine za koje se tereti Milan Lukić. Svedokinja kaže da "zna da je bilo mnogo kriminalnih dela" i da joj je žao što se posle 16 godina ne može setiti svega.

Branilac Alarid je još tvrdio da svedokinja nije poznavala Milana Lukića pre rata, pozivajući se pritom na izjavu njenog mlađeg brata koji je sa Milanom išao u isti razred srednje škole u Višegradu. On je istražiteljima tužilaštva rekao da "nikada nije bio sa Zehrom kada je sretao Milana Lukića" van škole. Zehra Turjačanin je odgovorila da to i ona tvrdi i da je optuženog viđala isključivo tokom odmora u srednjoj školi, a ne i kada je bila sa bratom, izvan škole.

Sudija Robinson je u nekoliko navrata američkom advokatu Alaridu skrenuo pažnju da "ne sme da tumači izjave izvan konteksta" i zamolio ga da usmeri pitanja na sam događaj – "živu lomaču" u naselju Bikavac. Branilac Milana Lukića je zatim zatražio dodatno vreme jer, kako je rekao, "nije stigao" do pitanja o događaju iz optužnice o kom je govorila svedokinja, ali mu sudija to nije odobrio, budući da je do tog trenutka već znatno premašio vreme koje mu je odobreno za unakrsno ispitivanje.

I branilac Sredoja Lukića se u unakrsnom ispitivanju pozivao se na izjavu brata Zehre Turjačanin koji potvrđuje da je lično poznavao drugooptuženog, ali tvrdi da ga "nikada nije video tokom rata". Svedokinja je uzvratila da ne može govoriti o tome koga je njen brat viđao kada nisu bili zajedno.

Ostatak unakrsnog ispitivanja bio je zatvoren za javnost, a njeno svedočenje biće završeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 386

OTVORENE KARTE: Kako će se braniti Radovan Karadžić
PORICANJE: Živa lomača ili "samospaljivanje" u Višegradu
ZAVERA: Šešelj na udaru stranih sila i domaćih izdajnika
ODBRANA NAPADOM: Ko je kočio primenu mirovnih sporazuma
PRAVO NA ČAJ: Zašto plače general Tolimir