HomeMILAN LUKIĆ IDENTIFIKOVAN, ALI NE I SREDOJE
Bivši istražitelj tužilaštva Ib Jul Hansen rekao da je nekoliko svedoka optužbe na foto panelima koje im je predočio tokom istrage o višegradskim zločinima prepoznalo Milana, ali ne i Sredoja Lukića, budući da u to vreme, od 1999. go 2004. godine, tužilaštvo nije raspolagalo njegovim fotografijama. Počelo svedočenje Amora Mašovića

Juul Hansen, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju LukićuJuul Hansen, svjedok na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću

Bivši istražitelj tužilaštva Ib Jul/Juul Hansen je danas svedočio o upotrebi foto panela u procesu identifikacija optuženih za zločine koji su 1992. godine počinjeni na teritoriji Višegrada. Tokom istrage koja je trajala do 2006. godine istražitelj Hansen je razgovarao sa deset svedoka optužbe i predočio im foto panele od po 10 i 12 fotografija, među kojima su bile i slike Milana Lukića i Mitra Vasiljevića, ali ne i Sredoja Lukića.

Najveći broj svedoka je identifikovao Mitra Vasiljevića koji je već osuđen za zločine u Višegradu i izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu u Austriji. Tek nekolicina svedoka je, rekao je Hansen, na foto panelima prepoznala Milana Lukića. Hansen je rekao da je pokušavao u potpunosti da prati pravila i "zapisuje šta svedoci govore, a ne stavlja im reči u usta" i navodi ih da identifikuju optužene. Zato je, kaže, kao nemerodavne odbacivao identifikacije u slučajevima kada su svedoci govorili da su 90 odsto sigurni da su na fotografijama prepoznali optužene

Foto paneli sa fotografijama Sredoja Lukića nisu ni napravljeni jer je, kako je objasnio svedok, postojala samo jedna njegova fotografija, ali je ona već bila javno prezentovana na poternici Tribunala. Kao takva, mogla je biti poznata svedocima, što se kosi sa pravilima postupka identifikacije. Identifikacija pomoću foto panela je, inače, jedan od važnih dokaza u procesima koji se vode protiv direktnih počinilaca zločina.

Jedino što Hansen, po sopstvenom priznanju, nije uradio po propisima je to što nikada svedoke nije pitao da li su optužene videli u medijima pre nego što je tražio da ih identifikuju.

Budući da je jedan od svedoka optužbe tvrdio da je identifikovao Sredoja Lukića kada mu je u istrazi pokazan foto panel, branilac Jens Dikman/Dickman je pitao svedoka kako je to moguće ako se zna da fotografije njegovog klijenta nisu ni predočavane. Hansen je odgovorio da je pomenuti svedok "verovatno pogrešio", a da ta misterija do sada nije mogla biti razjašnjena jer je foto panel u međuvremenu nestao.

Nakon Hansena, svedočenje je počeo i Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe BiH, a njegov izveštaj o nestalima i iskaz sa suđenja Mitru Vasiljeviću uvedeni su u dokaze. Tokom unakrsnog ispitivanja više puta je naglasio je da je višegradski izveštaj o nestalima posebno fokusiran na žene, decu i starije osobe čiji su nestanci bili "posebno naglašena specifičnost" za Višegrad. Mašović je rekao da je u tom gradu procentualno nestalo tri puta više žena nego u ostatku BiH.

Odbrana Milana Lukića je pokušala da diskredituje svedoka tvrdeći da stanovnike Republike Srpske smatra "neprijateljima". Mašović je to odbacio tvrdnjom da ni tokom rata nije "gajio neprijateljstva" prema suprotnim stranama, kao i da "u miru nema neprijateljstava".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 385

TRKA S VREMENOM: Sudija na gasu - Karadžić na kočnici
NEPOŠTOVANJE SUDA: Odloženo izjašnjavanje Florans Artman
BAZA ZLOČINA: Sarajevske žrtve na suđenju Perišiću
PORUKE U SUDNICI: Ko je na meti Milana Lukića
USLOVI PRITVORA: Pravo na travu i sunce