HomeJOŠ JEDAN OČEVIDAC ZLOČINA MILANA LUKIĆA
Svedokinja tužilaštva VG-042 posmatrala je sa svoje terase streljanje sedmorice Muslimana iz višegradske fabrike Varda koje je "Milan Lukić sproveo do obale Drine jednog po jednog streljao"

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Nakon dvonedeljne pauze suđenje Milanu i Sredoju Lukiću, nastavljeno je danas iskazom zaštićene svedokinje VG-042 koja je bila očevidac ubistva sedmorice Muslimana iz fabrike Varda. Optužnica tereti Milana Lukića da se, sa neidentifikovanim saučesnikom, oko 10. juna 1992. godine dovezao u dvorište fabrike nameštaja Varda i primorao sedmoricu muškaraca da odu do obale reke Drine gde ih je streljao.

Početkom juna, dan uoči Bajrama, VG-042, koja je živela u neposrednoj blizini fabrike, je sa terase videla da je Milan Lukić parkirao crveni VW Pasat u dvorište fabrike. Jednom od sedmorice Bošnjaka koje je tu zatekao, naredio je da skine kaput a ostali su u njega morali da bace novac i dokumente. Zatim ih je kako je opisala, puškom "kao ovce, poterao ispred sebe" ka reci. Na obali Drine je pucao u njih pojedinačno a zatim i rafalno. Imena ubijenih Bošnjaka koja je navela nalaze se u optužnici.

Istog dana, svedokinja je videla da je Lukić iz fabrike izveo tri muškarca, među kojima je bio i njen muž i odvezao ih prema gradu. Njen muž je po završetku rata ekshumiran iz masovne grobnice Slap, nedaleko od Višegrada u koju su sahranjivana tela koje je reka Drina donela tokom rata. Bio je ubijen pucnjem u glavu, a identifikovala ga je po "protezi i košulji" koju je imao "dan uoči Bajrama", kada ga je Milan odveo.

Nekoliko dana pre ovih otmica i ubistava, svedokinja je bila očevidac kako je Milan Lukić od Behije Zukić oteo crvenog Pasata za koji svedoci tvrde da je bio Lukićevo vozilo tokom rata u Višegradu.

Branilac Milana Lukića je upoređivao izjave koje je svedokinja dala istražnim organima BiH i tužilaštvu Tribunala, tvrdeći da u njima ima nesuglasica, ali je ona insistirala da je "uvek pričala istu priču" i da nikada ne bi rekla da je Lukić "uradio nešto što nije", ali je nepismena i ne može da potvrdi šta je i kako ko zapisivao. Branilac joj je još skrenuo pažnju na to da je tek juče, na pripremnom razgovoru sa tužiocem, pomenula da misli da je druga osoba u autu bio Sredoje Lukić. Svedokinja je to potvrdila i rekla da iako ta osoba nije izašla iz auta ona "pretpostavlja" da je reč o Sredoju, jer su crveni Pasat, koliko ona zna, vozili "samo Sredoje i Milan Lukić".

Unakrsno ispitivanje svedokinje od strane branioca Sredoja Lukića je, međutim, bilo najvećim delom zatvoreno za javnost. Tokom kratkih delova sednice dostupnih javnosti moglo se čuti da je svedokinjin sin, koji je takođe ubijen, bio pre rata veoma blizak prijatelj sa Sredojem i da ga je "voleo više nego brata". Đuro Čepić, branilac drugooptuženog Lukića, insistirao je da je svedokinja ustvari "ljuta" na Sredoja jer nije zaštitio njenog sina, pa ga zato naknadno spominje, ali je ona tvrdila da veruje da ga "ne bi ni zaštitio i da je mogao".Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 385

TRKA S VREMENOM: Sudija na gasu - Karadžić na kočnici
NEPOŠTOVANJE SUDA: Odloženo izjašnjavanje Florans Artman
BAZA ZLOČINA: Sarajevske žrtve na suđenju Perišiću
PORUKE U SUDNICI: Ko je na meti Milana Lukića
USLOVI PRITVORA: Pravo na travu i sunce