HomeUSVOJENA ŽALBA NA REDOSLED IZVOĐENJA DOKAZA O ALIBIJU
Žalbeno veće odobrilo zahtev tužilaštva da dokaze kojima će pobijati alibi Milana i Sredoja Lukića izvede tek pošto odbrana predoči svoje dokaze da su optuženi, u vreme višegradskih zločina, bili negde drugde, a ne na mestima zločina

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Milan i Sredoje Lukić se brane alibijem i najavljuju da će u dokaznom postupku odbrane izvesti svedoke i predočiti dokaze kojima će pokazati da su u vreme zločina za koje se terete, optuženi bili negde drugde, a ne na mestima zločina na kojima su ih, kako tvrde, videli svedoci optužbe.

Pretresno veće sudije Robinsona, pred kojim se odvija suđenje Lukićima, je od tužilaštva zahtevalo da dokaze kojima će pobijati alibi optuženih, izvodi tokom svog dokaznog postupka, dakle pre nego što odbrana predoči svoje dokaze na kojima se zasniva navodni alibi optuženih. Žalbeno veće je, međutim, danas usvojilo žalbu tužilaštva, zaključivši da je veće sudije Robinsona načinilo "očiglednu grešku" time što "nije napravilo razliku" između dokaza "relevantnih za dokazni postupak optužbe i onih koji će se baviti isključivo osporavanjem alibija". Tužilaštvo će, shodno današnjoj odluci, dokaze kojima će pobijati alibi optuženih izvoditi nakon što odbrana otvori svoje karte, odnosno predoči dokaze da Milan i Sredoje Lukić nisu bili na mestu zločina u vreme kada su, prema optužnici, ti zločini počinjeni.

Milan i Sredoje Lukić se terete da su žive spalili oko140 bošnjačakih žena, dece i staraca u dve kuće i Višegradu, kao i za ubistva civila i zlostavljanje zatvorenika u logoru Uzamnica.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 384

BITKA ZA VREME: Predsednik Pokar o roku trajanja Tribunala
KO ĆE NAM (PRE)SUDITI: Optuženi strahuju za mandat sudija
OSTA' I NASTRADA': Zajamčena prava - ugrožen život
O KRAVICI, UZ KAFU: Genocidni čin ili "budalaština"?
"AFERA ŠEŠELJ": Sabrana djela nepoštovanja suda