HomeUBISTVO POSLE "ZAGRLJAJA"
Prvi svedok koji govori o ubistvu sedmorice Bošnjaka iz višegradske fabrike Varda tvrdi da je video Milana Lukića kako odvodi sedmoricu radnika, a jednog je čak zagrlio dok ga je vodio na stratište na obali Drine

Milan Lukić u sudnici TribunalaMilan Lukić u sudnici Tribunala

Očevidac odvođenja sedmorice Bošnjaka iz višegradske fabrike Varda, koji je dao iskaz sa zaštitom lika i glasa i pseudonimom VG-17, prvi je svedok koji je na suđenju Milanu i Sredoju Lukiću govorio o ubistvu radnika ove fabrike. Optužnica tereti Milana Lukića da je sa saučesnikom izveo sedam bosanskih Muslimana iz fabrike i streljao ih na obali Drine.

Oko 10. juna 1992. godine svedok je, skriven u dvorištu fabrike, video “čoveka za koga je kasnije saznao da je Milan Lukić”, kako izvodi sedmoricu radnika iz jednog dela fabrike. Odvojio je prvo trojicu i poveo ih ka obali Drine, zagrlivši Nedžada Bektaša. Potom su se čuli pucnji i Milan se ubrzo vratio u fabriku po preostalu četvoricu, nakon čega su se ponovo čuli pucnji. Milan Lukić i njegov saučesnik su se potom vratili u dvorište fabrike, seli u automobil i otišli. Svedok kaže da iz barake u kojoj se krio nije mogao da vidi sam čin egzekucije, ali je video osobu koja je odvela radnike.

Nekoliko sati kasnije majka jednog od ubijenih, Ibrišima Memiševića, pronašla je izrešetano telo sina i zamolila VG-17 da joj pomogne da ga pokopa. Na telu je, kaže svedok, bilo više od deset rupa od metaka. Nedaleko od Memiševića, nalazili su se leševi Nedžada Bektaša i Nusreta Aljoševića. Nedelju dana nakon toga svedok je uspeo da napusti Višegrad.

Odbrana Milana Lukića je tvrdila da svedok “nije pravi očevidac”, da “traži pravdu” za ljude koje je video da ih “neko” odvodi, a da je priču o Milanu Lukiću konstruisao na osnovu “glasina”. Svedok je to negirao, tvrdeći da “govori istinu o onom što je video”. Branilac je tvrdio da je reč o “pogrešnoj identifikaciji” ukazujući da svedok pre ovog incidenta nije poznavao Milana Lukića. Svedok je potvrdio da nije znao Lukićevo ime, ali je objasnio da je pre incidenta u Vardi “istu osobu u istom autu” video više puta u gradu. Jednom je, opisao je, Lukić došao u stan u kom se krio da ga traži, ali ga nije pronašao jer je bio sakriven iza šporeta.

Obzirom da optužnica ne tereti Sredoja Lukića za ovaj zločin, njegov branilac Đura Čepić kratko je upitao svedoka da li poznaje drugooptuženog i da li ga je viđao u Višegradu tokom rata. Svedok je odgovorio da Sredoja zna “od pre rata”, ali da ga do odlaska iz Višegrada nije viđao u gradu.

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću biće nastavljeno 27. oktobra, a tužilaštvo bi svoj dokazni postupak trebalo da završi do 6. novembra ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 382

PERIŠIĆEV GENERAL: Sarajevo na dlanu ratnika Ratka
(ZLO)UPOTREBA KURANA: Da li je Milan Lukić promenio veru?
RADIKALSKA HUMANOST: Sendvič za sretan put u lijepu njihovu
ODBAČENA ŽALBA: Martiću potvrđeno 35 godina zatvora