HomePRVI SVJEDOCI OPTUŽBE NA SUĐENJU MILORADU KRNOJELCU
Tužitelj izvodi dokaze o nezakonitom zatočavanju bošnjačkih civila u fočanski KP Dom nakon srpskog osvajanja grada u aprilu 1992.

Milorad Krnojelac u sudnici TribunalaMilorad Krnojelac u sudnici Tribunala

Bošnjak iz Foče, koji je prije rata radio kao policajac u tamošnjem Kazneno-popravnom domu, svjedočio je pred Haškim tribunalom kako je nakon srpskog osvajanja grada postao zatočenik na svom radnom mjestu.

Na suđenju Miloradu Krnojelcu, optuženom za zlostavljanja Bošnjaka u fočanskom KP Domu, tužitelji su započeli izvođenje svojih svjedoka kroz čije će iskaze dokazivati da su nad nezakonito zatočenim Bošnjacima u periodu od aprila 1992 do oktobra 1993. počinjeni ratni zločini – teška premlaćivanja, ubojstva i prinudni rad, te da Krnojelac, kao tadašnji upravnik KP Doma, snosi odgovornost za te zločine.

Zaštićeni svjedok, ujedno i prvi bivši zatočenik koji je dao iskaz na suđenju Krnojelcu, rekao je kako je, u vrijeme kad je uhapšen i doveden u KP Dom, tamo bilo već oko 600 zatočenika.

Dan prije izbijanja borbi u Foči, 8. aprila 1992, skoro stotinu dotadašnjih srpskih zatvorenika je pobjeglo iz KP Doma, a srpski upravnik nije spriječio njihovo bjegstvo. U roku od četiri dana, otpremljeni su bošnjački zatvorenici i KP Dom je ostao prazan, svjedočio je on. Kad je, sredinom maja, Vojna policija bosanskih Srba uhapsila ovog svjedoka i druge bošnjačke civile iz njegove ulice, KP dom je ponovno "popunjen", ovog puta Bošnjacima iz Foče i okolice te nekolicinom prijeratnih srpskih zatvorenika koji nisu imali kuda biti evakuirani, dodao je svjedok.

Tužitelje je, tokom ovog svjedočenja, posebno zanimalo je li ovaj svjedok u vrijeme kad je uhapšen bio vojnik, te da li mu je Vojna policija pokazala nalog za hapšenje i optužbe na temelju kojih ga zarobljavaju. "Niti sam bio vojnik, niti sam ikad saznao za bilo kakve optužbe", odgovorio je svjedok: "Svi mi koji smo uhapšeni ujutro 20. maja imali smo zajedničko to da smo - Bošnjaci".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 30

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Da li je general Krstić naredio: "Pobij to sve redom!"
PREDMET KRNOJELAC: Počelo suđenje za zločine u fočanskom KP Domu
REPORTAŽA: Ko će platiti odštetu žrtvama ratnih zločina?
TRIBUNAL: Nova imena na Tribunalovoj poternici