HomeSUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI


Na Haškom tribunalu

Nastavlja se suđenje Miloradu Krnojelcu, bivšem upravniku KP Doma u ovom istočnobosanskom gradu

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Suđenje Miloradu Krnojelcu jedini je proces koji se sljedećeg tjedna odvija u haškim sudnicama. Optužba je dosad izvela oko polovice od najavljenih 50-tak svjedoka - većinom bivših zatočenika Kazneno-popravnog doma u Foči. Zbog zlostavljanja bošnjačkih zatočenika 1992. i 1993. bivši je upravnik tog zatvora Krnojelac optužen za zločin protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnih zakona i običaja.

Proteklog je tjedna na tom suđenju svjedočila istražiteljica tužiteljstva Racine Manas/Rasin, koja je 1996. posjetila Foču i KP Dom kako bi načinila fotografije i rekonstrukciju svjedočenja žrtava. Neki od svjedoka su naveli da su jedne noći kroz prozor sobe u KP Domu vidjeli svjetla automobila na mostu preko Drine, koja protječe kraj KP Doma, te da su čuli padanje tijela u vodu. Takvi postupci, ako budu dokazani, mogu predstavljati vrlo otežavajuću okolnost za Krnojelca. Strane u postupku sporile su se oko toga što se moglo vidjeti i čuti iz spomenute sobe. Obrana je zaključila da se most nije mogao vidjeti, dok je istražiteljica odgovorila da je to bilo moguće kad bi se zatočenici popeli na radijatore kraj prozora.

Optužba je izvodila dokaze i o masovnim odvođenjima zatočenika iz KP Doma tokom 1992. na navodne razmjene ili prinudni rad. Međutim, više stotina odvedenih zatočenika nikad više nisu viđeni, kažu svjedoci. Obrana ne spori da je u KP Domu bilo zlostavljanja, ali ukazuje kako je Krnojelac, kao civil, bio nemoćan pred vojskom koja je ulazila u KP Dom. Optužba međutim naglašava da su veliki broj premlaćivanja i ubojstava počinili stražari zaposleni u KP Domu koji su i formalno bili podređeni upravniku Krnojelcu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 41

TUŽILAŠTVO: Zadovoljstvo signalima iz Beograda
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Gde su nestali "razmijenjeni" zatočenici fočanskog KP doma
SUĐENJE ZA GRANATIRANJE I TERORISANJE SARAJEVA: Da li će i general Galić, zajedno sa sudijama, posetiti Sarajevo
TRIBUNAL: Za odbranu optuženih Tribunal troši 13 miliona dolara godišnje
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: General Talić traži privremeno oslobađanje iz pritvora