HomeNEČOVJEČNI UVJETI U FOČANSKOM KP DOMU
Bivšem upravniku KP Doma Miloradu Krnojelcu tužitelj stavlja na teret izgladnjivanje i loše uvjete života u tom logoru, zbog kojih su neki zatočenici umrli

Milorad Krnojelac u sudnici TribunalaMilorad Krnojelac u sudnici Tribunala

Uz ubijanja, "nestanke" i premlaćivanja zatočenika u fočanskom Kazneno popravnom domu, njegovom bivšem upravniku Miloradu Krnojelcu optužnica na teret stavlja i teške životne uvjete zbog kojih su neki zatočenici umrli, a većina preživjelih nosi trajne psihičke i fizičke posljedice.

Uvjete u KP Domu, u kojem su od 1992. do 1994 bile zatočene stotine Bošnjaka, tužitelj kvalificira kao "nečovječne", navodeći da su zatočenici boravili u prenatrpanim ćelijama, bili su izgladnjivani, neprestano držani u strahu te vođeni na prisilni rad.

Zatočenici, od kojih su mnogi proveli u KP domu više od dvije godine - nisu imali grijanja, mogućnosti za održavanje higijene kao ni odjeće za presvlačenje. "Po nogama i rukama izbijale su nam otekline zbog hladnoće, a pojavila se i ušljivost", svjedočio je bivši zatočenik koji je prije rata bio liječnik u Foči.

On je nabrojao više slučajeva umiranja zbog nedostataka liječničke njege - jedan je zatočenik umro od unutrašnjeg krvarenja, jedan izvršio samoubojstvo u samici, jedan je umro jer je povraćao uzetu hranu..."Nakon dugog boravka u samici jedan je zatočenik dobio takve rane po ustima i zadah da su drugi zatočenici bježali od njega", ispričao je liječnik koji je svjedočio pod šifrom "111".

Dok obrana Milorada Krnojelca dokazuje da su, zbog rata, svi u Foči - Srbi i ne-Srbi – bili izloženi teškim životnim uvjetima i nestašici hrane, svjedoči optužbe smatraju su im s namjerom nametnuti ponižavajući uvjeti. Oni navode da je odjel sa srpskim zatvorenicima u KP Domu imao bolje uvjete. "Imali su hljeba i variva koliko su htjeli, imali su televiziju i nisu bili zaključani", ispričao je drugi zaštićeni svjedok "162". On, poput drugih bivših zatočenika, kaže da je toliko loše hranjen da je tokom boravka u KP domu izgubio preko 20 kilograma.

Zbog jakog bola u nozi, svjedok "111" u jednom periodu zatočenja nije mogao ići jesti u menzu. O svojoj situaciji razgovarao je s upravnikom Krnojelcem. "Rekao mi je da mogućnost razmjene ne zavisi od njega već od više komande... Spomenuo je i da je bio na sastanku svih upravnika logora na srpskom nivou u BiH... Ja sam tada ostao frapiran saznanjem da svaka općina ima logor", rekao je svjedok.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 34

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Samo deset svedoka odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U FOČI: Stradanja zatočenika fočanskog KP Doma
TRIBUNAL: "Slučaj Milošević" na diplomatskom seminaru u Tribunalu
TRIBUNAL: Mladen Naletilić Tuta neće biti podvrgnut detektoru laži