HomePREMLAĆIVANJA I UBOJSTVA U KP DOMU FOČA
Bivši zatočenici svjedoče o "saslušanjima" s kojih se mnogi zatočenici nikada nisu vratili. "Da sam znao što će se dogoditi, volio bih da sam umro prije toga" - to je, navodno, Krnojelac rekao jednom zatočeniku, bivšem kolegi s posla

Brojni su zatočenici fočanskog KP Doma odvođeni na saslušanja s kojih se nikad nisu vratili - o tome svjedoče preživjeli zatočenici na suđenju Miloradu Krnojelcu koji je bio upravnik KP Doma od aprila 1992. do augusta 1993.

"U prva tri mjeseca našeg zatočenja, svaku večer smo čuli batinanja zatočenika u Upravnoj zgradi KP Doma...Čuli su urlici, jauci od bolova i povremeno glasovi inspektora koji su batinama tražili informacije", svjedočio je Dževad Lojo. Ispitivanja su se, kažu svjedoci, svodila na to je li neki zatočenik član SDA, je li posjedovao oružje ili sudjelovao u borbi protiv srpskih snaga.

"Mi, zatočenici, smo vodili evidenciju i nabrojali 37 osoba koje su odvedene na saslušanja i nikad se nisu vratile ", rekao je Lojo koji, međutim, dodaje da je broj zatočenika koji se smatraju "nestalima" znatno veći.

Drugi svjedok opisao je jedan posebno okrutan slučaj prebijanja i ubojstva petorice zatočenika. "Vidio sam kako ih odvode u Upravnu zgradu...U jednoj sobi u prizemlju stražari su ih tukli šakama i nogama. Poslije se čula pucnjava. Onda sam vidio kako stražar Zoka Matović nogom okreće glavu Keme Dželilovića da vidi je li živ...Sve smo to jasno vidjeli s prozora naše sobe", ispričao je zaštićeni svjedok.

Tužitelji naglašavaju činjenicu da su ispitivanja, batinanja i ubojstva vršena u Upravnoj zgradi KP Doma gdje je bila i kancelarija upravnika Krnojelca, te da on stoga ne može tvrditi da nije znao što se događa u zatvoru za koji je bio nadležan. Prema iskazu današnjeg zaštićenog svjedoka, Krnojelac je u kolovozu/augustu 1992. rekao svom bivšem kolegi iz škole, tada zatočeniku u KP Domu, Rasimu Jusufoviću: "Da sam znao što će se događati vodio bih da sam umro prije nego što sam postao to što sam postao". Međutim, i nakon prva tri okrutna mjeseca Krnojelac je ostao na položaju upravnika. U augustu 1993. ga je zamijenio Zoran Sekulović, rekao je jedan svjedok dodajući da su se uvjeti u logoru tada "višestruko poboljšali".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 31

INTERVJU: Carla Del Ponte o prioritetima haškog tužilaštva
SUĐENJE KRNOJELCU: Svjedočenja bivših zatočenika o zlostavljanjima u fočanskom KP Domu
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Svedoci odbrane generala Krstića sumnjaju u dokaze o masakru u Srebrenici
TUŽILAŠTVO: Tuđman bi bio optužen... da je živ