HomeNOVO SUĐENJE NA HAŠKOM TRIBUNALU
30. oktobra počinje suđenje Miloradu Krnojelcu, bivšem upravitelju KP Doma u Foči

Suđenje Miloradu Krnojelcu optuženom za zločine izvršene nad Bošnjacima i drugim ne-Srbima u fočanskom KP Domu, počet će 30. listopada/oktobra, potvrđeno je u Haškom tribunalu.

Optužnica navodi da je Krnojelac bio upravnik KP Doma u Foči 1992. i 1993. godine, i da je bio odgovoran za funkcioniranje KP Doma kao zatočeničkog logora. Tu su, kako se navodi u optužnici, zatočenici držani u nehumanim uvjetima i premlaćivani, a brojni su podlegli ozljedama. Prema evidenciji tužitelja, 29 ljudi je ubijeno ili je podleglo mučenju u KP Domu, ali se pretpostavlja da je konačni broj ubijenih veći.

Krnojelac (60), koji je uhapšen u akciji SFOR-a u lipnju/junu 1998. godine, izjasnio se nevinim za optužbe.

Obrana će, kako je najavio advokat Mihajlo Bakrač, dokazivati da njegove dužnosti nisu bile takve da bi vodile ka osobnoj odgovornosti ovog optuženog za zločine nad zatočenima u KP Domu.

Premda se očekivalo da će u studenom/novembru započeti postupak za zločine u prijedorskom logoru Keraterm, do odgađanja je došlo jer su strane u postupku zatražile više vremena za predraspravne pripreme. S druge strane, suđenje za silovanja u Foči bliži se kraju ranije nego što je predviđeno. Završne riječi optužbe i obrane bit će održane početkom studenog/novembra, što je i omogućilo da se ranije započne suđenje Krnojelcu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 25

SUĐENJE ZA OMARSKU: Žigićeva potraga za ćupom zlata prijedorskih logoraša
KRAJIŠNIK: Suđenje bi moglo da počne u maju sljedeće godine
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Šta se ’92. događalo u Vitezu: zločini ili "incidenti"?
SLUČAJ KRNOJELAC: U oktobru počinje novo suđenje za zločine u Foči
REPORTAŽA: Kakva je razlika između haškog pritvora i normalnih zatvora