HomeDA LI JE ŽRTVOVANA 28. DIVIZIJA ARMIJE BIH
Vojni ekspert odbrane generala Krstića o pet "zapovednih lanaca" koji su u julu 1995. postojali u Srebrenici i o "žrtvovanju" 28. Divizije Armije BiH

Braneći generala Radislava Krstića, većina svedoka odbrane je poricala da su u julu 1995. u Srebrenici izvršeni zločini za koje je optužen bivši komandant Drinskog korpusa VRS. Govorili su da - kao "ljudi", "oficiri", "humaniste"... - ne mogu ili ne žele da veruju u tvrdnje tužilaca da je Vojska Republike Srpske, u roku od samo nekoliko dana, pogubila više od 7.000 zarobljenih muslimanskih dečaka i muškaraca. A ako bi, ipak, prihvatili mogućnost da se to dogodilo, tvrdili su kako general Krstić nije i ne može da bude za to odgovoran, vodeći strogo računa da ni slučajno ne upru prstom na bilo kog drugog, ko bi mogao da bude odgovoran za srebreničke zločine. Sam Krstić je, podsetimo, za te zločine optužio generala Ratka Mladića i grupu oficira službe bezbednosti VRS, ali niko od svedoka odbrane nije, do danas, podržao takvu njegovu verziju događaja iz jula 1995.

Danas je, barem donekle, to učinio general Radovan Radinović, koji od početka ove sedmice svedoči kao vojni ekspert odbrane. Prema njegovom svedočenju, u Srebrenici se u julu 1995. preplitalo čak pet "komandnih sistema" ili "zapovednih lanaca", koji su delovali nezavisno jedan od drugog. Pored komandnog sistema Drinskog korpusa, na čijem je čelu prema optužbi bio general Krstić, postojali su još "elementi komandnog sistema Glavnog štaba VRS", zatim snage pod komandom Vlade RS, pa "deo sistema političkog rukovođenja", te konačno, ali i ne najmanje važno, "osamostaljena vertikala komandovanja službe bezbednosti VRS."

Prema vojnom ekspertu odbrane, Glavni štab VRS je komandovao bataljonom vojne policije 65. zaštitnog puka i Desetim diverzantskim odredom. Te dve jedinice su, prema optužbi i svedočenju preživelih žrtava, direktno učestvovale u likvidaciji više hiljada muškaraca zarobljenih nakon pada Srebrenice. U istom "poslu" učestvovao je i specijalni odred MUP koji je, prema generalu Radinoviću, bio potčinjen ministru unutrašnjih poslova Vlade RS. Izvesnu ulogu u postupanju sa ratnim zarobljenicima je, tvrdi dalje vojni ekspert odbrane, imao i civilni komesar za opštinu Srebrenica, Miroslav Deronjić, kojeg je 11. jula 1995. imenovao predsednik RS, Radovan Karadžić.

Prema optužbi i njenim svedocima i ekspertima, operacijom pogubljenja ratnih zarobljenika su neposredno rukovodili pukovnici Vujadin Popović i Ljubo Beara, prvi pomoćnik za bezbednost komandanta Drinskog korpusa, a drugi načelnik službe bezbednosti Glavnog štaba VRS. Ekspert odbrane se nije upuštao u te optužbe, ali je potvrdio da su se "organi bezbednosti VRS relativno osamostalili", da je postojala neka vrsta "dvovlašća", te da general Krstić nije imao nikakva komandna ovlašćenja, ili kontrolu, nad njima.

Vojni ekspert iz Beograda nije negirao da su u Srebrenici u julu 1995. izvršena masovna pogubljenja ratnih zarobljenika, ali je najveći broj žrtava ipak pripisao žestokim borbama između jedinica Drinskog korpusa i delova 28. Divizije Armije BiH koja je pokušavala da se probije prema Tuzli. Mada u svojim istraživanjima nije naišao na dokumenta o broju poginulih, general Radinović je pred sudom izjavio da je "intenzitet borbi bio tako velik" da je, po njemu, "realno da se gubici izražavaju pre u hiljadama, nego u stotinama." Po njegovom mišljenju, oni koji su doneli odluku o pokušaju proboja - mada su kao školovani oficiri morali da znaju kakve će biti posledice - "praktično su žrtvovali 28. Diviziju."

Zaključio je kako je "sreća što je glavnina snaga Drinskog korpusa bila u to vreme angažovana u operaciji kod Žepe", inače bi posledice po kolonu koja je pokušavala da se probije do Tuzle "bile još teže."

Ova verzija srebreničkih događaja naći će se od sutra na probi tužilaštva. Unakrsno ispitivanje vojnog eksperta odbrane generala Krstića će, kako je danas najavljeno, trajati tri dana.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 35

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Kako je general Mladić navodno pokušao da "zaštiti" Srebrenicu od Karadžića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Svjedočio Halid Genjac, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
REPORTAŽA: Predstavljamo Timotija Mekfejdena, upravnika Pritvorske jedinice Tribunala
"SLUČAJ MOSTAR": "Tuta" i "Štela" izjasnili se da nisu krivi ni po novoj točki optužnice