HomeMLADIĆ "ZAŠTITIO" SREBRENICU OD KARADŽIĆA
U unakrsnom ispitivanju od strane optužbe, general Radovan Radinović - koji na suđenju za genocid u Srebrenici svedoči kao vojni ekspert odbrane - izjavio da je Karadžićeva želja bila "eliminisanje enklave", ali da se s njom nije složio general Mladić, koji je naredio samo "aktivna dejstva oko enklava"

Da je komandant Glavnog štaba VRS, general Ratko Mladić, u julu 1995. postupio po direktivi tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, posledice po Srebrenicu i njeno stanovništvo bi bile "još gore." U to je danas sudije Haškog tribunala uveravao general Radovan Radinović, vojni ekspert odbrane generala Radislava Krstića, optuženog za genocid u Srebrenici. Ovako, pošto je general Mladić "korigovao" Karadžićevu direktivu, u Srebrenici je, kako tvrdi tužilaštvo, stradalo "samo" oko 7.500 ljudi, pretežno muškaraca.

Verzija srebreničkih događaja koju je vojni ekspert iz Beograda gradio u protekla tri dana odgovarajući na pitanja odbrane, stavljena je danas na probu tima tužilaštva. Unakrsno ispitivanje generala Radinovića povereno je majoru Endrju Kejliju/Andrew Caley, bivšem vojnom tužiocu u britanskoj armiji.

Britanski major je preskočio prvih nekoliko vekova iz ekspertize jugoslovenskog generala i odmah je prešao na događaje koji su, po njemu, relevantni za slučaj koji je pred sudom. Pošao je od Direktive broj 7 koju je u junu 1995. izdao tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić. U odgovorima na pitanja branilaca generala Krstića, vojni ekspert je navedenu Direktivu vrhovnog komandanta VRS opisao kao "spisak poželjnih ciljeva", a nikako kao "naredbu" za vojne operacije.

Tužilac je posebno insistirao na delu Direktive u kojem Karadžić izražava svoje "želje" u odnosu na Drinski korpus. Tu se navodi da "svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima (treba) stvoriti uslove totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljeg opstanka i života mještana u Srebrenici i Žepi".

Pošto se složio sa tužiocem da je to "direktiva da se eliminiše enklava Srebrenica", general Radinović je ukazao kako te Karadžićeve rečenice nema u Direktivi 7.1 koju je izdao komandant Glavnog štaba VRS, general Ratko Mladić. A nema je, tvrdi ekspert iz Beograda, upravo zato što je general Mladić shvatio do kakvih bi posledica dovele "aspiracije iz Karadžićeve direktive." Zbog toga je Mladić "korigovao" Karadžića tako što je, umesto eliminacije Srebrenice, naredio "aktivna dejstva oko enklave" - ukazao je general Radinović, zaključujući da je "dobro što je to urađeno jer bi posledice bile još gore."

Pre nego što je prešao na drugo područje unakrsnog ispitivanja, major Kejli je generalu Radinoviću postavio samo još jedno pitanje: "Kada je enklava Srebrenica eliminisana u julu 1995, ko je bio komandant Glavnog štaba VRS?" "General Ratko Mladić" - odgovorio je vojni ekspert odbrane.

Ostaje da, u nastavku svedočenja, vojni ekspert odbrane objasni kako je to general Mladić jula 1995. u Srebrenici ostvario Karadžićev, a ne svoj, cilj.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 35

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Kako je general Mladić navodno pokušao da "zaštiti" Srebrenicu od Karadžića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Svjedočio Halid Genjac, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
REPORTAŽA: Predstavljamo Timotija Mekfejdena, upravnika Pritvorske jedinice Tribunala
"SLUČAJ MOSTAR": "Tuta" i "Štela" izjasnili se da nisu krivi ni po novoj točki optužnice