HomeKOGA BRANI SVEDOK ODBRANE?
General Radovan Radinović, vojni veštak odbrane generala Krstića, osporava tvrdnje optuženog da su general Mladić i grupa njegovih starešina VRS odgovorni za deportaciju civila iz baze UN u Potočarima i sve što se, nakon toga, jula 1995. dogodilo u području Srebrenice

Tokom proteklih šest dana svedočenja generala Radovana Radinovića, u više se navrata mogao steći utisak da je vojni ekspert iz Beograda došao u Hag pre svega da bi odbranio generala Ratka Mladića, a tek potom generala Radislava Krstića čija ga je odbrana pozvala kao svog svedoka-veštaka. I general Mladić je, istina, optužen za isti zločin - genocid u Srebrenici - ali je i dalje van domašaja Tribunala, tako da se u Hagu trenutno sudi samo generalu Krstiću.

U izjavi koju je pre početka suđenja dobrovoljno dao istražiteljima tužilaštva, kao i u svom svedočenja u oktobru ove godine, general Krstić je izričito rekao da je deportaciju civila iz baze UN u Potočarima, 12. i 13. jula 1995. organizovao general Ratko Mladić sa grupom starešina "koji ga prate još iz Knina." General Mladić je" - rekao je Krstić - "lično rukovodio ukrcavanjem ljudi u vozila, a njegove starešine i vojnici iz njegovog obezbeđenja i bataljona vojne policije 65. Zaštitnog puka su izvlačili muškarce iz autobusa".

Suočen danas sa takvom izjavom optuženog u čiju je odbranu došao da svedoči, general Radovan Radinović je ostao pri prethodno iznesenom stavu da "nije bilo nikakve deportacije", već da su se civili iseljavali na "sopstvenu inicijativu" i po "sopstvenoj želji", dok su im pripadnici VRS samo "u tome pomagali." A takva su iseljavanja "zakonomerna pojava u građanskim ratovima" zaključio je vojni ekspert iz Beograda, podsećajući da su se u Bosni iseljavali civili svih sukobljenih strana.

General Radinović je ostao pri takvoj oceni i kada mu je tužilac Endrju Kejli/Andrew Caley ukazao da je optuženi Krstić jula 1995. bio u Srebrenici, te da verovatno bolje od njega zna šta se tamo dešavalo i kakva je bila priroda tog iseljavanja. Vojni ekspert iz Beograda se, međutim, nije pokolebao. "Ne vidim" - rekao je - "zašto bi general Krstić to objektivnije ocenio od mene. On možda ima više saznanja, ali to ne mora da bude prednost u analizi. Šta više, to može da bude njegov hendikep..." . Svedok odbrane se uzdržao da kaže da je Krstić lagao kada je generala Mladića optužio za deportaciju, ali je dopustio da optuženi "možda ne razume šta je deportacija".

Tužilac je, zatim, pomenuo imena još nekolicine starešina VRS koje je general Krstić, u svom svedočenju, naveo da su - uz generala Mladića - odgovorni za deportaciju civila i sve što se nakon nje događalo. Pomenuo je, u tom kontekstu, Mladićevog pomoćnika generala Tolimira i načelnika bezbednosti Glavnog štaba VRS, pukovnika Ljubu Bearu ali je general Radinović odbijao da na ta pitanja odgovori, objašnjavajući kako se bavio samo ulogom generala Krstića u lancu komandovanja, a ne i odgovornošću drugih starešina VRS.

Osporavajući tvrdnje oficira Holandskog bataljona UNPROFOR i preživelih iz Potočara, koji su svedočili da su izbeglice stavljene pred izbor "da odu ili da nestanu", general Radinović se pozvao na video snimak Mladićevog obraćanja izbeglicama. Prema Radinoviću, Mladić je civilima dao mogućnost izbora, garantujući bezbednost svima koji ostanu. Tužilac Kejli je, na to, podsetio vojnog veštaka da je pred sudom prikazan još jedan snimak - na kojem Mladić i srpski vojnici dele bombone deci među izbeglicama. Više svedoka je, dodao je Kejli, svedočilo da su - čim su se kamere isključile - vojnici iz Mladićeve pratnje počeli da šutiraju decu i oduzimaju im bombone.

General Radinović je odgovorio kako je Mladić delio bombone deci zato što je "emotivan", te ga je situacija u kojoj su se ta deca našla "emotivno ganula." A na drugi deo tužiočevog pitanja - o šutiranju dece nakon što su kamere isključene - je odgovorio kako "ne može da zamisli da je to moguće".

Unakrsno ispitivanja vojnog veštaka odbrane će se, po svemu sudeći završiti sutra, nakon čega će general Radinović odgovarati na pitanja sudija.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 36

OBRT U "SLUČAJU TODOROVIĆ": Optuženi se izjasnio krivim
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj traži teške kazne - a odbrana oslobađaju
će presude
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Vojni ekspert iz Beograda saglasan za analizom tužitelja o masovnim pogubljenjima u Srebrenici