HomeSTEVAN TODOROVIĆ PROGLAŠEN KRIVIM
Na osnovu Todorovićevog priznanja krivnje za prvu točku optužnice, sudsko vijeće ga je danas proglasilo krivim za progon ne-Srba u području Bosanskog Šamca - Slijedi odluka o visini kazne - Todorović se obavezao da će surađivati s tužilaštvom, a tužilaštvo zauzvrat povlači preostale točke optužnice i traži kaznu do 12 godina zatvora

Stevan Todorović u sudnici TribunalaStevan Todorović u sudnici Tribunala

Na osnovu priznanja krivnje, Stevan Todorović je danas - na saslušanju pred kompletnim sudskim vijećem - proglašen krivim po prvoj točki optužnice koja ga tereti za progon Hrvata i Bošnjaka u području Bosanskog Šamca na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama, što se pravno kvalificira kao zločin protiv čovječnosti. Sudsko vijeće, u dolazećim mjesecima, mora donijeti presudu o visini kazne za bivšeg šefa policije u Bosanskom Šamcu.

Ovo je treće Todorovićevo izjašnjavanje o krivnji. On se nakon hapšenja i transfera u Hag, u jesen 1998, izjasnio nevinim po svim točkama optužnice. Međutim, 13. decembra prošle godine, Todorović se izjasnio krivim po prvoj točki optužnice. Danas je pred kompletnim sudskim vijećem potvrdio da je njegovo izjašnjavanje dobrovoljno i nedvosmisleno i da je svjestan posljedica priznanja krivnje. Suci su, isto tako, utvrdili da postoje dovoljne činjenične osnove za krivnju optuženog, budući da su optužba i obrana suglasne o relevantnim činjenicama o progonu ne-srpskog stanovništva u Bosanskom Šamcu i okolici.

Todorovićevom priznanju krivnje za prvu točku optužnice prethodilo je postizanje sporazuma s tužilaštvom da traži kaznu u rasponu od pet do dvanaest godina zatvora. Visinu kazne, međutim, određuju suci, a optuženi je potvrdio da je svjestan da ona može biti znatno viša od predložene, i uključivati čak i doživotni zatvor. U skladu sa sporazumom, optužba povlači preostalih 26 točaka optužnice protiv Todorovića, no istodobno naglašava da priznanje krivnje za progon podrazumijeva krivnju za ostale zločine opisane u optužnici - deportacije, ubojstva, mučenja i seksualna zlostavljanja.

S druge strane, sporazum između obrane i optužbe predviđa da će Todorović surađivati s tužilaštvom, a ta suradnja, među ostalim, uključuje svjedočenje optuženog u postupku za Bosanski Šamac kao i nekim drugim suđenjima.

Ta dva aspekta sporazuma bila su predmet rasprave na današnjem saslušanju, budući da je branilac Deyan Brashić/Dejan Brašić tražio da tužilaštvo "neopozivo" povuče preostalih 26 točki optužnice, dok je tužiteljica Nancy Patterson/Nensi Peterson odgovorila da to ne može bezuvjetno učiniti. Rješenje se našlo tako da je sporazumu dodan ispravak u kojemu se precizira da tužilaštvo u ovom trenutku povlači preostale točke, ali da može ponovno pokrenuti punu optužnicu u slučaju da Torodović ne bude surađivao kako je dogovoreno.

Todorović je, nakon sporazuma o priznanju krivnje, povukao sve zahtjeve da se preispita zakonitost njegovog hapšenja i da mu SFOR dostavi materijale o tom hapšenju, čemu se SFOR protivio. Premda odustajanje od tih zahtjeva olakšava situaciju za tužilaštvo – koje ovisi o spremnosti SFOR da hapsi optužene u BiH – tužilaštvo ipak naglašava da je glavna svrha sporazuma s Todorovićem bila da on pristane svjedočiti na nekoliko važnih suđenja.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 40

TUŽILAŠTVO: Zadovoljstvo rezultatima prve posete Beogradu
SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Počeo dokazni postupak odbrane
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako su uklanjani leševi ubijenih zatvorenika fočanskog KP Doma
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU: Krajišnik poslednji put sam na optuženičkoj klupi
TRIBUNAL: Skinut "pečat" sa optužnice protiv Željka Ražnatovića Arkana