HomeSTEVAN TODOROVIĆ OSUĐEN NA 10 GODINA ZATVORA
Za zločin protiv čovečnosti koji je priznao - progon nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i verskim osnovama - bivši šef policije Bosanskog Šamca osuđen na 10 godina zatvora. Prevagnule olakšavajuće okolnosti: priznanje, kajanje i saradnja sa tužilaštvom

Stevan Todorović u sudnici TribunalaStevan Todorović u sudnici Tribunala

Stevan Todorović, bivši šef policije Bosanskog Šamca, osuđen je danas na 10 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i verskim osnovama, kvalifikovanog kao zločin protiv čovečnosti. Pri odmeravanju kazne Pretresno veće Haškog tribunala , kako je saopštavajući presudu istakao sudija Petrik/Patrick Robinson, u prvom redu uzelo je u obzir težinu dela koje je počinio Todorović, kao i njegov nadređeni položaj i okrutnost koju je ispoljio prema žrtvama. Istovremeno su, međutim, uzete u obzir i izvesne olakšavajuće okolnosti, a pre svega Todorovićevo priznanje krivice i njegova značajna saradnja sa tužilaštvom. Ukazujući da je Todorović tek treći optuženi koji se izjasnio da je kriv za zločine za koje je optužen, sudija Robinson je ocenio da njegovo priznanje predstavlja "značajan doprinos" efikasnosti rada Haškog tribunala i njegovom traganju za istinom.

Traganju za istinom bi, takođe, trebalo da doprinese i Todorovićeva saradnja sa tužilaštvom, odnosno informacije koje je do sada dao haškim istražiteljima, kao i njegova buduća svedočenja na suđenju četvorici su-optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca i Odžaka, kao i na drugim suđenjima na kojima se obavezao da će svedočiti na poziv tužilaštva. Pretresno veće je prihvatilo ocenu tužilaštva o Todorovićevoj "značajnoj saradnji", te mu je to uzeto za olakšavajuću okolnost. Pri odmeravanju kazne sudije su, takođe, uzele u obzir i Todorovićevu izjavu u kojoj je izrazio kajanje i žaljenje zbog počinjenih zločina, kao i želju da - po izdržanoj kazni - doprinese procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini. Konačno, Veće je zaključilo da izveštaji veštaka odbrane ne ukazuju da je Todorovićevo zdravstveno i psihičko stanje u vreme počinjenih zločina bilo takvo da bi mu se zbog toga umanjila kazna.

U kaznu od 10 godina zatvora, Pretresno veće je uračunalo 2 godine, 10 meseci i 3 dana koliko je, Stevan Todorović, do sada, proveo u pritvoru Haškog tribunala. Najveći deo tog perioda njegova je odbrana javno osporavala legalnost Todorovićevog hapšenja, tvrdeći da je on kidnapovan na Zlatiboru i nezakonito prebačen u Bosnu. Istovremeno su, međutim, njegovi branioci tajno pregovarali sa tužiocima, da bi krajem prošle godine postigli nagodbu po kojoj je tužilaštvo - u zamenu za Todorovićevo priznanje krivice i obećanu saradnju - povuklo ostalih 26 tačaka optužnice i obavezalo se da za Todorovića neće tražiti veću kaznu od 12 godina zatvora. Sudije su, ipak, zaključile da priznanje krivice i saradnja sa istražiteljima zaslužuju nešto veći "popust", te su Todoroviću odmerile dve godine manju kaznu od one koju je tražilo tužilaštvo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 66

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Presuda generalu Krstiću
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Svjedočenja o "živom štitu" na mostarskom bulevaru
SUĐENJE ZA ZLOČINE U BOSANSKOM ŠAMCU: Stevan Todorović osuđen na 10 godina zatvora
PRIJEDORSKA OPTUŽNICA: Izjašnjavanje Milomira Stakića o proširenoj optužnici