HomeKOLIKI "POPUST" ZA PRIZNANJE KRIVNJE I SURADNJU SA TUŽILAŠTVOM?
Na raspravi pred izricanje kazne, Stevan Todorović izrazio "istinsko i duboko kajanje" zbog zločina nad ne-srpskim stanovništvom Bosanskog Šamca. Nakon što je priznao krivnju za progon, tužilaštvo i obrana zatražili kazne u rasponu od 12 do 5 godina zatvora

Tužitelji su danas predložili kaznu od 12, a obrana od 5 godina zatvora za Stevana Todorovića koji je priznao krivnju i izrazio "duboko kajanje" za progon Bošnjaka i Hrvata u Bosanskom Šamcu.

Premda progon na rasnim, vjerskim i političkim osnovama predstavlja težak zločin (kvalificira se kao zločin protiv čovječnosti), relativno niska kazna koju je zatražilo tužiteljstvo rezultat je nagodbe s Todorovićem da će ne samo priznati krivnju već i surađivati s tužiteljima. "Nagodba o krivnji i suradnji" postignuta je u decembru prošle godine nakon čega se Todorović izjasnio krivim. Danas su suci saslušali argumente optužbe i obrane o visini kazne.

"Todorović je dosadašnjim razgovorima s istražiteljima tužiteljstva u potpunosti surađivao, spreman je svjedočiti za optužbu na drugim suđenjima, a dao je i "neke informacije koje bez njegove suradnje istražitelji ne bi dobili", rekla je tužiteljica Nancy Patterson/Nensi Peterson. Ona, ipak, upozorava da optuženi ne smije dobiti kaznu manju od 12 godina jer suci moraju voditi računa o patnjama i poniženjima koje su pretrpjele Todorovićeve žrtve, uključujući 13 evidentiranih žrtava premlaćivanja i jednog ubijenog čovjeka. "Kao šef policije on je morao štititi ljude, a umjesto toga ih je okrutno zlostavljao", rekla je Patterson podsjećajući da su stotine obitelji protjerane iz područja Bosanskog Šamca.

Zbog spomenutih je nedjela Todorović danas pred sucima izrazio kajanje. "Nisam imao dovoljno hrabrosti da spriječim neljudska djela prema ne-srpskom stanovništvu. Svjestan sam da su, nažalost, mnogi Hrvati i Bošnjaci patili. Zbog toga se istinski i duboko kajem... Zbog brzine događaja, straha, stresa - donosio sam pogrešne odluke i činio pogrešne postupke. Svaki dan se molim bogu da mi oprosti grijehe", rekao je optuženi.

Njegovi advokati su u zaključnoj riječi zatražili od sudaca da "kaznu ublaže saučešćem" i da Todoroviću daju "drugu šansu". Obrana želi da sud uzme u obzir činjenicu da je Todorović jedini haški optuženik koji je nakon Dražena Erdemovića priznao da je učinio strašne stvari i da osjeća grižnju savjesti.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson/Petrik najavio je da će odluka vijeća biti donesena "uskoro". On je, međutim, još u decembru upozorio Todorovića da mu, bez obzira na spomenutu nagodbu, sudsko vijeće može dodijeliti puno veću kaznu.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 54

SLUČAJ STEVANA TODOROVIĆA: Priznanje i pokajanje u sudnici Haškog tribunala
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Odbrana dokazuje da optuženi nije imao vlast nad stražarima fočanskog KP Doma
SUĐENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE: Mlađo Radić tvrdi da se "greškom" našao na optuženičkoj klupi