Home"INSAJDER" IZ BOSANSKOG ŠAMCA
Pošto je priznao krivicu i osuđen na 10 godina zatvora, Stevan Todorović, bivši šef policije u Bosanskom Šamcu svedoči na suđenju Blagoju Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću, s kojima je zajedno bio optužen za etničko čišćenje Bosanskog Šamca

Iz zatvora u Španiji, gde izdržava kaznu od 10 godina zatvora koju mu je izrekao Haški tribunal, Stevan Todorović se danas vratio u Hag kao svedok optužbe na suđenju trojici bivših su-optuženih za etničko čišćenje Bosanskog Šamca. Stevan Todorović je decembra 2000. postigao sa tužilaštvom "sporazum o priznanju krivice" kojim je prihvatio svoj deo odgovornosti za progon nesrpskog stanovništva Bosanskog Šamca na političkim, rasnim i verskim osnovama. Uz to, Todorović se obavezao i na saradnju sa tužilaštvom koja, pored ostalog, uključuje svedočenje na suđenju bivšim suoptuženim, a možda i na drugim procesima u predmetima o kojima bi on - kao bivši šef policije u Bosansom Šamcu - mogao da ima saznanja od značaja za tužilaštvo. U zamenu za to, tužilaštvo je povuklo preostalih 28 tačaka optužnice, i založilo se za blažu kaznu, što je veće i prihvatilo osuđujući Todorovića na 10 godina zatvora.

Danas, na početku svedočenja na suđenju Blagoju Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću, Stevan Todorović je govorio o događajima koji su prethodili ulasku vojske i paravojnih formacija u Šamac 17. aprila 1992. Na skupštini SDS krajem februara 1992. proglašena je Srpska opština Bosanski Šamac a mesec dana kasnije Todorović je izabran za načelnika policije i člana kriznog štaba po funkciji.

U aprilu 1992. Todorović je raspoređen u I odred sa centrom u Batkuši na položaj pomoćnika komandanta za obaveštajno-bezbednosne poslove. U Batkušu je, prema njegovom svedočenju, 11. aprila 1992. helikopterima iz Srbije stigla jedinica od oko 50 članova paravojne formacije "Sivi vukovi". To je bila mešana jedinica regrutovana od strane Srpske radikalne stranke sastavljena od dobrovoljaca iz Kragujevca i Vranja a pojačana jednom grupom mladića iz Bosanskog Šamca koji su prethodno bili poslati na vojnu obuku u Srbiju. Todorović je pre toga u pratnji Frenkija Stamatovića iz MUP Srbije posetio tu jedinicu u kampu za obuku u Šarengradu kod Iloka, koji je u to vreme bio pod srpskom kontrolom.

"Sivi vukovi" su se pridružili grupi od 300 vojnika, dobrovoljaca iz Bosanskog Šamca i tako je formiran Bataljon za specijalne namene sa zadatkom da "ofanzivno deluje na teritoriji opštine Bosanski Šamac."

Svedočenje Stevana Todorovića će, po svemu sudeći, trajati najmanje četiri ili pet dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 105

SLUČAJ RAČAK: Slobodan Milošević oči u oči sa komandantom OVK
KO JE ISPALIO PRVI METAK: Zločini jednih ne pravdaju zločine drugih
"INSAJDER" IZ BOSANSKOG ŠAMCA: Stevan Todorović od optuženog do svedoka optužbe
KRAJIŠKI LOGORI: "Krštenje" doktora Šabanovića u Manjači
MUKE NESUĐENOG SVEDOKA K-12: Kakva kazna sleduje za "nepoštovanje suda"