Home"INSAJDER" IZ BOSANSKOG ŠAMCA SVEDOČI NA ZATVORENOJ SEDNICI
Zbog bezbednosti svedoka, bivšeg šefa policije Bosanskog Šamca Stevana Todorovića, nastavak njegovog svedočenja na suđenju Blagoju Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću odvijaće se na raspravama zatvorenim za javnost

Na početku trećeg dana svedočenja Stevana Todorovića, bivšeg šefa policije u Bosanskom Šamcu, sudsko veće je na zahtev svedoka i tužioca zatvorilo sednicu za javnost.

Već posle prvog jutrošnjeg pitanja tužioca o načinu plaćanja pripadnika paravojnih formacija Todorović je tražio da se sednica zatvori za javnost. "Ako mi sudsko veće dozvoli jedan minut u zatvorenoj sednici da postavim jedno pitanje koje se tiče lično mene ... ako je to dozvoljeno pošto sam jutros predao jedno pismo Sekretarijata ovoga suda." Sednica je zatvorena za javnost a zatim je predsednik veća Florans/Florence Mumba objavila odluku veća da će se saslušanje "insajdera" iz Bosanskog Šamca nastaviti na sednicama zatvorenim za javnost, sve do kraja Todorovićevog svedočenja.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima Haškog Tribunala sednica se zatvara za javnost iz razloga sigurnosti, zaštite identiteta žrtve ili svedoka, javnog reda ili morala ili zaštite interesa pravde. Još u petak, 7. juna na pitanje tužioca Gramši Difazija/Gramsci Difazio da li je on pre nekoliko meseci zajedno sa haškim istražiteljima obišao lokacije na kojima bi mogle da se nalaze masovne grobnice Todorović je tražio da se sednica zatvori uz obrazloženje da su te stvari "ozbiljne", da je to "teško pitanje" i da su mu upućene "ozbiljne pretnje".

Stevan Todorović u decembru 2000. priznao krivicu za zločin protiv čovečnosti i osuđen je na 10 godina zatvora. Kazna mu je značajno ublažena kako zbog priznanja i pokajanja, tako i zbog toga što se obavezao da će sarađivati sa tužilaštvom, pružiti informacije njegovi istražiteljima i svedočiti na suđenju svojim bivšim su-optuženima (Blagoju Simiću, Miroslavu Tadiću i Simi Zariću), kao i u drugim slučajevima kada ga tužilaštvo pozove da svedoči.

U prva dva dana svedočenja, Todorović je govorio o povezanosti civilnih i vojnih vlasti Srpske opštine Šamac sa paravojnim formacijama iz Srbije, vojnim i policijskim vrhom u Beogradu, kao i o zločinima koji su se dogodili posle 17. aprila 1992. kada je srpski Krizni štab preuzeo svu vlast u Bosanskom Šamcu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 106

SLUČAJ RAČAK: MASAKR ILI SUKOB?: Peti susret Slobodana Miloševića sa Viljemom Vokerom
SILOVANJE - ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI: Potvrđena presuda za seksualno nasilje u Foči
PRETNJE ŠAMAČKOM "INSAJDERU": Svedočenje Stevana Todorovića zatvoreno za javnost
IVIĆ PAŠALIĆ U HAGU: Tuđman - predsjednik bez ovlašćenja
ŠLJIVOVICA ILI KRUŠKOVAČA?: "Drenički model" rešavanja kosovskog problema