HomeSUCI UDOVOLJILI ZAHTJEVIMA OBRANE STEVANA TODOROVIĆA
Sudsko vijeće za predmet Bosanski Šamac naredilo snagama SFOR da dostave obrani informacije o hapšenju Todorovića. Tužitelji najavili da će uputiti žalbu na tu odluku sudaca

Sudsko vijeće u predmetu "Bosanski Šamac" naložilo je snagama SFOR da dostave obrani Stevana Todorovića dokumente vezane uz njegovo hapšenje, te je zatražilo da Tribunal uputi bivšem zapovjedniku SFOR generalu Shinsekiju "subpoenu", odnosno nalog pod prijetnjom kazne, da svjedoči na saslušanju o hapšenju Todorovića koje se vodi pred Tribunalom.

Ove je odluke sudsko vijeće donijelo na zahtjev obrane Stevana Todorovića, bivšeg šefa policije u Bosanskom Šamcu koji je optužen za etničko čišćenje u tom gradu. SFOR je u rujnu/septembru 1998. uhapsio Todorovića i izručio ga Tribunalu. Optuženi je, međutim, svjedočio da je prije toga bio "kidnapiran" na teritoriju SR Jugoslavije kako bi bio predan SFOR-u u BiH. Tvrdeći da je hapšenje izvršeno na nezakonit način, obrana je tražila Todorovićevo oslobađanje. Da bi dokazala nezakonitost hapšenja, ona je zahtijevala da joj SFOR da informacije o osobama koje su Todorovića sprovele od mjesta hapšenja u SRJ do baze SFOR u Tuzli, kao i sve druge izvještaje SFOR o tom hapšenju.

SFOR je te informacije i dokumente odbio dostaviti obrani, pozivajući se na razloge "operativne sigurnosti" a svoje odbijanje je potkrijepio zaključkom kako Todorović, čak i da je uhapšen po opisanim okolnostima, opet nema pravo tražiti da ga se oslobodi i vrati u SRJ.

Međutim, sudsko vijeće upozorava da optuženi ima pravo da dobije na uvid tražene podatke. Suci također zaključuju da imaju pravo uputiti obvezujući nalog SFOR. Zahtjeve su naslovili "snagama SFOR i njegovom odgovornom tijelu Sjeverno-atlantskom vijeću", kao i svim "državama koje sudjeluju u SFOR".

Suci, međutim, dodaju da SFOR i države koje u njemu sudjeluju imaju pravo tražiti da se taj nalog poništi ako dokažu da bi on ugrozio njihove "sigurnosne interese".

U pogledu generala Shinsekija, koji je prema tvrdnjama Todorovića razgovarao s optuženim u Tuzli, sudsko vijeće naglašava da mu pravila dopuštaju da ga pozove na svjedočenje kao "privatnu osobu" koja bi mogla imati određena saznanja o "slučaju" legalnosti hapšenja koji stoji pred sudskim vijećem.

Tužitelji, koji su se od početka protivili zahtjevima obrane tvrdeći da "nije u nadležnosti Tribunala da naređuje SFOR" - najavili su da će uložiti žalbu na ove odluke sudskog vijeća.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 29

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Zašto se general Krstić plašio generala Mladića
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Završnica suđenja
PREDMET TODOROVIĆ: Sudije SFOR-u ne vjeruju
REPORTAŽA: Glas žrtava u sudnicama Tribunala