HomeNAKON VIJESTI O HAPŠENJU "OTMIČARA" STEVANA TODOROVIĆA
Na Haškom tribunalu smatraju da je zasad rano procjenjivati hoće li to utjecati na Todorovićev slučaj. Ured tužitelja, sa svoje strane, ocjenjuje da ta hapšenja neće promijeniti činjenice o legalnosti Todorovićeva transfera u Hag

Zasad je prerano govoriti o tome hoće li hapšenje u Srbiji grupe osoba osumnjičenih za kidnapiranje Stevana Todorovića na bilo koji način utjecati na njegov "slučaj" pred Tribunalom, ocijenio je danas glasnogovornik Haškog tribunala.

"Slučaj Todorović" otvoren je kad je njegova obrana zatražila od sudaca da ga oslobode iz pritvora jer je, kako tvrdi, nelegalno kidnapiran na teritoriji SR Jugoslavije da bi bio izručen SFOR u BiH. Mediji u Srbiji jučer su objavili da je tamošnji MUP uhapsio osam "terorista" i "kriminalaca" koje je "angažovao i platio SFOR da na Zlatiboru kidnapuju Todorovića, bivšeg šefa policije u Bosanskom Šamcu...te da ga prevezu u bazu SFOR u Tuzli, odakle je prebačen u Hag".

Todorovićev advokat sada bi mogao ove informacije o hvatanju "kriminalaca-otmičara" prezentirati sudskom vijeću kao podršku tvrdnjama o nelegalnosti hapšenja. Na Tribunalu napominju da obrana zasad nije uputila nikakav podnesak s tim u vezi.

Glasnogovornik Ureda tužitelja Paul Risley/Pol Rizli, sa svoje strane, smatra da ta hapšenja u Srbiji "neće ni na koji način promijeniti činjenice o kojima odlučuje sudsko vijeće", naime da neće dovesti u pitanje legalnost hapšenja Todorovića i njegov transfer u Hag. Tužitelji, naime, dokazuju da su oni legalno preuzeli ovog optuženika od SFOR u BiH te da nemaju veze s osobama koje su ga mogle kidnapirati u SRJ.

Todorovićeva obrana zapravo inzistira na utvrđivanju uloge SFOR u "otmici" na Zlatiboru. Trenutno se očekuje izjašnjenje sudaca o zahtjevu obrane da joj se dostave materijali koje bi SFOR mogao imati u vezi hapšenja ovog optuženika, a koje SFOR odbija dostaviti tvrdeći da njihovo objavljivanje ionako ne bi omogućilo vraćanje Todorovića u SRJ. "Moramo prvo čuti što će suci odlučiti" o ovim pitanjima, podsjeća danas glasnogovornik tribunala Jim Landale/Džim Lendeil.

Todorović u haškom pritvoru čeka na početak suđenja za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosanskom Samcu 1992. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 22

SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Svjedočenje žrtava seksualnog nasilja u logoru Omarska
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Sudski poziv bivšem zapovjedniku HVO, generalu Milivoju Petkoviću
TRIBUNAL: Del Ponte traži formiranje specijalnih snaga za hapšenje optuženih
SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: General Krstić optužuje generala Mladića i njegov "kninski klan"