HomeOTMICA NA ZLATIBORU
Optuženi Stevan Todorović objašnjava okolnosti svog hapšenja - Odluka suda koja će uticati na buduće akcije hapšenja

Stevan Todorović u sudnici TribunalaStevan Todorović u sudnici Tribunala

Optuženi Stevan Todorović svjedočio je danas pred Haškim tribunalom o okolnostima njegova hapšenja u Srbiji prošle godine kako bi dokazao da to hapšenje, a slijedom toga i pritvor u Hagu - nisu legalni.

Todorović je optužen za zločine nad ne-Srbima u Bosanskom Šamcu 1992. godine. On se u siječnju/januaru 1998. iz Bosanskog Šamca preselio u Srbiju, no odbio je sucima izravno potvrditi da je to učinio kako bi izbjegao hapšenje po haškoj optužnici.

On je danas detaljno ispričao kako su ga na Zlatiboru, 26. rujna/septembra prošle godine, kidnapirala četvorica nepoznatih otmičara, koji su govorili srpski, te kako su ga prebacili čamcem preko Drine i izručili SFOR-u. U američkoj bazi u Tuzli sljedećeg jutra, predstavnik Ureda tužitelja Tribunala mu je pokazao nalog za hapšenje i optužnicu.

Tužitelj Grant Niemann/Grant Niman , sa svoje strane, upozorava da su suci već čuli činjenice o hapšenju. "Zaključak sudaca je bio da Todorović nije iznio dovoljno argumenata da potkrijepi tvrdnje o nelegalnosti hapšenja", podsjeća tužitelj te dodaje kako, k tome, ono što se zbilo u SRJ "nije relevantno" za hapšenje koje je SFOR obavio u Tuzli. Todorovićev branitelj Dejan Brashić međutim tvrdi da je SFOR, na teritoriji BiH, nelegalno držao optuženog u pritvoru prije dolaska u Tuzlu i "stvarnog" trenutka hapšenja. K tome, obrana ukazuje kako su otmičari povrijedili međudržavnu granicu SRJ i BiH: "Ne optužujem tužitelja da je bio u dosluhu s osobama koje su izvršile kidnapiranje. No s tim osobama je u dosluhu bio SFOR, a SFOR je djelovao kao agent Ureda tužitelja", smatra Brashić.

Suci sada trebaju odlučiti je li u postupku Todorovićeva hapšenja bilo nelegalnosti koje bi opravdale njegovo puštanje iz pritvora. Glavna tužiteljica Carla (Karla) del Ponte nedavno je pozvala Vijeće sigurnosti UN da bude "kreativno" u pronalaženju načina da se uhapse optuženici koji su izvan dosega SFOR i KFOR, dakle izvan teritorija BiH i Kosova. Očitovanje sudaca o legalnosti hapšenja Todorovića može imati utjecaja na buduće akcije hapšenja optuženika za ratne zločine, odnosno na mjeru u kojoj će ta hapšenja moći biti "kreativna".

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm