HomeTUŽILAŠTVO NIJE UMJEŠANO U "OTMICU" OPTUŽENOG
Odbačen zahtjev odbrane za zakazivanje posebne rasprave o "okolnostima hapšenja" Stevana Todorovića

Pretresno vijeće odbacilo je sugestije odbrane da je tužilaštvo haškog Tribunala bilo umiješano u "nezakonito hapšenje" optuženog Stevana Todorovića, septembra prošle godine, navodno na teritoriji SRJ.

Todorovićev branilac Dejan Brašić je tražio zakazivanje posebne rasprave na kojoj bi tužilaštvo "iznijelo sve informacije o okolnostima hapšenja optuženog." Na današnjoj javnoj raspravi povodom tog zahtjeva, Nensi (Nancy) Peterson je odbacila sve optužbe o umiješanosti tužilaštva u bilo kakve nelegalne postupke. Tužilaštvo je, rekla je Peterson, saznalo za hapšenje tek pošto je ono već bilo izvršeno.

Prilikom prvog pojavljivanja optuženog pred haškim sudom, Todorovićev branilac je tvrdio kako su njegovog klijenta na Zlatiboru "otela" četvorica maskiranih ljudi i zavezanog ga prebacili preko Drine, u BiH, gdje ga je preuzeo i službeno uhapsio SFOR. U prilog te verzije, odbrana je u podnesku o kojem je danas vođena rasprava priložila članak koji je novembra prošle godine objavljen u londonskom "Tajmsu" (The Times). Pozivajući se na neimenovane zapadne izvore, londonski dnevnik piše da su otmicu na teritoriji SRJ izvršili britanski komandosi elitnog SAS, a da su "s druge strane Drine" djelovale i američke jedinice Delta.

Tužilac Peterson je u odgovoru na ovakve tvrdnje odbrane ukazala da SR Jugoslavija nije javno protestvovala nakon Todorovićevog hapšenja. Ako je tom prilikom, kako tvrdi odbrana, došlo do povrede teritorijalnog integriteta i suvereniteta SRJ, to pitanje nema nikakvog značaja za Međunarodni sud u Hagu koji je optuženog preuzeo od međunarodnih snaga (SFOR) u Tuzli. A SFOR ili bilo koje druge snage koje učestvuju u hapšenju optuženih za ratne zločine ne mogu da otkrivaju pojedinosti o svojim akcijama, kako ne bi ugrozili buduće operacije hapšenja.

Sudije su, na kraju rasprave, istakli da je ključno utvrditi da li je tužilaštvo ili neko ko je povezan sa haškim sudom učestvovao u bilo kakvoj nezakonitoj aktivnosti kojom su eventualno povrijeđena prava optuženog. Po ocjeni sudija, Todorovićeva odbrana je optužila tužilaštvo za umiješanost u "otmicu", a da nije podnijela bilo kakve dokaze za takve optužbe. Odbacujući zahtjev odbrane, Pretresno vijeće je najavilo naknadno pismeno obrazloženje takve odluke.

Stevan Todorović, zvani "Monstrum", optužen za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosanskom Šamcu 1992. kada je bio na dužnosti šefa policije. Optužbe uključuju višestruka ubistva, premlaćivanja i silovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm