HomeDA LI SU MUDŽAHEDINI "PREUZELI" ILI "OTELI" ZAROBLJENIKE
Bivši pripadnik 328. brigade Armije BiH Izet Karahasanović potvrdio tezu odbrane o "otmici" grupe od oko 50 srpskih zarobljenika u selu Kesten, 10. septembra 1995. godine od strane grupe arapskih ratnika, ali nije mogao precizirati kojoj su jedinici oni pripadali pošto u to vrijeme, kako tvrdi, nije znao da pored odreda El Mudžahid na tom području ima i drugih grupa stranih ratnika

Izet Karahasanović, svjedok odbrane Rasima DelićaIzet Karahasanović, svjedok odbrane Rasima Delića

Odbrana bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića je na klupu za svjedoke pozvala bivšeg pripadnika 328. brigade Armije BiH Izeta Karahasanovića, neposrednog očevica događaja u Kestenu 10. septembra 1995. godine kada je na ozrenskom ratištu zarobljeno oko 50 srpskih vojnika. Optužba tvrdi da su pripadnici Armije BiH zarobljenike "predali" odredu El Mudžahid, nakon čega im se gubi svaki trag, a pretpostavlja se da su mrtvi, dok odbrana dokazuje da su zarobljenike zapravo "oteli" pripadnici neke druge grupe stranih ratnika i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Karahasanović je početkom septembra 1995. godine, uoči početka operacije Armije BiH na Vozući, imenovan za pomoćnika komandanta za bezbjednost 5. bataljona 328. brigade. Prema njegovom iskazu, prvog dana operacije, po prijemu informacije da je jedna od njegovih jedinica zarobila veći broj srpskih vojnika, otišao je u selo Kesten da preuzme i popiše zarobljenike. Jedinica koja ih je zarobila je, prema njegovim riječima, ubrzo otišla i zarobljenike su čuvali samo on i još nekoliko pripadnika Armije BiH. Iznenadila ih je grupa od oko 30 arapskih vojnika koji su "pod oružjem" i uz prijetnje i galamu, preuzeli zarobljenike i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Optužba je u unakrsnom ispitivanju ukazivala na ranije svjedokove izjave haškim istražiteljima u kojima je Arape koji su "oteli" zarobljenike identifikovao kao pripadnike odreda El Mudžahid. Svjedok kaže da je na El Mudžahidu insistirao istražitelj koji ga je intervjuisao, a da je on pristao na to pošto nije znao da pored tog odreda postoje i druge grupacije stranih ratnika na tom području. "Sve Arape smo smatrali pripadnicima odreda El Mudžahid", kaže svjedok. Opisujući grupu koja je "otela" zarobljenike svjedok je naveo da oni nisu nosili uobičajena vojna obilježja, te da su uglavnom bili odjeveni u tradicionalne bijele arapske nošnje, imali su dugačke brade i nosili kape. "Na sve su ličili, samo ne na vojnike", rekao je svjedok.

O "nasilnoj otmici" zarobljenika svjedok je, kako tvrdi, izvijestio svoje pretpostavljene i dostavio im spisak zarobljenih vojnika. Nije, međutim, mogao objasniti navode iz borbenog izvještaja 328. brigade na koji je ukazivala optužba a u kojem se navodi da su pripadnici odreda El Mudžahid zarobljenike jednostavno "preuzeli". U izvještaju koji je potpisao komandant 328. brigade Fuad Zilkić nema ni spomena o otmici ili nasilnom preuzimanju zarobljenika. "Ja sam u svom izvještaju napisao da su zarobljenici odvedeni silom", rekao je svjedok.

O "otmici" oko 50 srpskih zarobljenika u selu Kesten 10. septembra 1993. godine, kao i otmici tri žene srpske nacionalnosti od strane grupe stranih ratnika tokom dokaznog postupka optužbe svjedočilo je nekoliko svjedoka, a pored ostalih i Fuad Zilkić komandant 328. brigade, kao i svjedokov neposredni pretpostavljeni Ahmet Šehić, komandant 5. bataljona te brigade.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 359

NEDOSTATAK DOKAZA: Neuspeh tužilaštva u postupku protiv bivših zapovednika OVK
OTMICA ILI PREDAJA: Kako su se zarobljenici Armije BiH našli u rukama mudžahedina
ŽALBENA RASPRAVA: Poništiti ili pooštriti kaznu Naseru Oriću?
ŠEŠELJEVCI U ZVORNIKU: Mučenje i smrt pod nadzorom četničkog vojvode