HomeSUDIJE: TUŽILAŠTVO PREKRŠILO OBAVEZU PREMA DELIĆU
Vijeće koje vodi predmet generala Rasima Delića konstatovalo da je tužilaštvo prekršilo svoju obavezu jer nije na vrijeme objelodanilo zbirku dokumenata iz Islamskog kulturnog instituta u Milanu. Odbrana traži odobrenje Pretresnog vijeća da ponovno unakrsno ispita svjedoka optužbe putem kojeg je u dokaze uveden sporni snimak Delićevog obraćanja na "oproštajnom sijelu" odreda El Mudžahid u Zenici

Rasim Delić u sudnici TribunalaRasim Delić u sudnici Tribunala

Pretresno vijeće koje vodi predmet bivšeg komandanta Generalštaba Armije BiH Rasima Delića zaključilo je da je tužilaštvo prekršilo svoju obavezu objelodanjivanja oslobađajućeg materijala, jer nije na vrijeme objelodanilo zbirku dokumenata iz Islamskog kulturnog instituta u Milanu. Vijeće je naložilo tužilaštvu da preduzme potrebne korake kako bi obezbijedilo da se cjelokupan materijal koji potpada pod pravilo 68 Pravilnika o postupku identifikuje i kontinuirano objelodanjuje odbrani.

Radi se o zbirci dokumenata koje je italijanska vlada zaplijenila u Islamskom kulturnom institutu u Milanu, a koji su Uredu tužilaštva predati u martu 2006. godine kada su trebali biti i objelodanjeni odbrani generala Delića. Oni su, međutim, nakon unošenja u elektronski sistem suda, po priznanju tužioca, tamo i "zaboravljeni" sve do samog finiša izvođenja dokaza optužbe kada su "otkriveni" i objelodanjeni odbrani.

Po mišljenju odbrane u pitanju su "ključni" dokumenti koji bacaju "potpuno novo svjetlo" na predmet generala Delića pošto se među njima nalaze i borbeni izvještaji odreda "El Mudžahid" čiji su pripadnici, po tužiocu, počinili zločine za koje se po načelu komandne odgovornosti tereti bivši komandant Generalštaba Armije BiH. Pošto joj je, zbog zakašnjelog objelodanjivanja dokumenata, uskraćena mogućnost da o njima unakrsno ispituje tužiočeve svjedoke, odbrana je tražila proširenje liste najavljenih svjedoka i mogućnost da neke od njih ponovo pozove, što je vijeće i odobrilo.

Najnovijim podneskom odbrana je tražila odobrenje vijeća da na ponovno unakrsno ispitivanje pozove bivšeg pripadnika odreda El Mudžahid, zaštićenog svjedoka koji je sredinom novembra prošle godine dao iskaz pod pseudonimom PW9. Tužilaštvo je uz njegovu pomoć u dokaze uvrstilo sporni snimak govora koji je, po optužbi, bivši komandant Generalštaba Armije BiH održao na tzv. "oproštajnom sijelu" odreda El Mudžahid u Zenici 1. januara 1996. godine. Ukoliko Pretresno vijeće odobri zahtjev odbrane ovaj će se svjedok kroz dvije sedmice ponovo naći na klupi za svjedoke Haškog tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 359

NEDOSTATAK DOKAZA: Neuspeh tužilaštva u postupku protiv bivših zapovednika OVK
OTMICA ILI PREDAJA: Kako su se zarobljenici Armije BiH našli u rukama mudžahedina
ŽALBENA RASPRAVA: Poništiti ili pooštriti kaznu Naseru Oriću?
ŠEŠELJEVCI U ZVORNIKU: Mučenje i smrt pod nadzorom četničkog vojvode