HomePOLICAJCI RETKO HAPSILI POLICAJCE
Iako se iz glavnog ispitivanja bivšeg prištinskog istražnog sudije Danice Marinković moglo zaključiti da je policija na Kosovu 1999. godine redovno hapsila počinioce zločina iz svojih redova, danas je, odgovarajući na pitanja tužioca, rekla da su policajci samo u dva slučaja uhapšeni zbog ubistava Albanaca

Danica Marinković, svjedok odbrane Sretena LukićaDanica Marinković, svjedok odbrane Sretena Lukića

Iz glavnog ispitivanja bivšeg istražnog sudije Okružnog suda u Prištini Danice Marinković se moglo zaključiti da je policija na Kosovu revnosno hapsila počinioce zločina, čak i kada su oni bili pripadnici MUP. Svedočeći o odbranu policijskog generala Sretena Lukića, optuženog sa još petoricom bivših srpskih zvaničnika za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, ona je navela primer trojice policajaca iz Kosova Polja koji su uhapšeni i pritvoreni pod optužbom da su 8. maja 1999. godine ubili više albanskih civila u selu Batusa.

U današnjem unakrsnom ispitivanju se, međutim, pokazalo da hapšenje policajaca iz Kosova Polja nije bilo pravilo, nego izuzetak, budući da je svedokinja mogla da se seti samo još jednog slučaja hapšenja pripadnika policije zbog ubistva Albanaca. Pored toga, kaže da je pred prištinskim Okružnim sudom procesuiran još jedan pripadnik MUP zbog teškog razbojništva, kao i određeni broj optuženih za krađu, što je lakše krivično delo za koja se sudilopred nižim opštinskim sudom.

Tužiteljica Karter/Carter je najveći deo današnjeg unakrsnog ispitivanja utrošila dokazujući da su uhapšeni Albanci, za koje je policija tvrdila da su pripadnici OVK, u pritvoru bili premlaćivani i primorani da potpišu izjave koje su sročili srpski policajci. Sudija Marinković, međutim, tvrdi da su svi pravosudni organi, kao i policija, radili profesionalno i po zakonu.

Na kraju današnjeg zasedanja, strane su se na zahtev predsedavajućeg sudije izjasnile o daljem toku, odnosno završetku suđenja, koje je počelo u leto 2006. godine. Moglo se čuti da bi obrana policijskog generala Sretena Lukića mogla da završi svoj dokazni postupak do polovine aprila, nakon čega bi, ako veće ne pozove dodatne svedoke, strane trebalo da iznesu svoje završne argumente. To se, kako stvari stoje, neće dogoditi odmah po okončanju iskaza poslednjeg svedoka, pošto je tužilac danas tražio rok od tri meseca, a odbrane od najmanje 30 dana za sastavljanje završnih podnešaka. Sudije će o tome naknadno odlučivati.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 356

"VEĆI MUSLIMANI": Civilne i vjerske vlasti naklonjene mudžahedinima
DOVOLJNO DOKAZA: "Srebreničkoj sedmorki" ostaju sve tačke optužnice
ŠEŠELJEVA STRATEGIJA: Optužbe su najbolja odbrana
POGREŠNA ANALOGIJA: Martiću ipak nije suđeno za paljevinu Rajhstaga
POJAČANJE: Nove sudije za nova suđenja