HomeRAT BEZ RATNIH ZAROBLJENIKA
Optužba sugeriše da su vojska i policija na licu mesta ubijali zarobljene pripadnike OVK, a svedok odbrane policijskog generala Sretena Lukića kaže da zarobljenika nije bilo jer su teroristi svoje ranjene i ubijene saborce nosili sa sobom. "Šta se onda desilo u Račku", pita se tužilac

Radojica Nikčević, svjedok odbrane Sretena LukićaRadojica Nikčević, svjedok odbrane Sretena Lukića

Pošto je većina svedoka optužbe tvrdila da su počinioci zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine bili vojnici i policajci u brojnim različitim uniformama, odbrana policijskog generala Sretena Lukića dokazuje da su policajci bili jedoobrazno obučeni, uglavnom u plave jednobojne ili maskirne uniforme. To je potvrdio i bivši pripadnik pećkog odreda Posebnih jedinica policije (PJP) Radojica Nikčević, rekavši da se na Kosovu 1998. i 1999. godine disciplina oblačenja bez izuzetka strogo poštovala.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je prezentovao fotografiju iz leta 1998. godine na kojoj svedok stoji sa grupom svojih saboraca i komandantom Operativno-poternih grupa na Kosovu Goranom Radosavljevićem Gurijem. Budući da su svi različito obučeni, tužilac je primetio da u tom trenutku "i nije baš poštovan princip uniformnosti u oblačenju", a Nikčević objašnjava da je slika sačinjena "u trenucima predaha", a ne u vreme akcije.

Pošto su neki svedoci optužbe tvrdili da je među počiniocima zločina bilo i policajaca sa trakama oko glave, tužilac je pitao Nikčevića da li je bilo pripadnika MUP sa takvim "modnim detaljima". Svedok priznaje da su policajci nosili trake, ali tvrdi da se one nisu videle, jer su bile ispod kapa i služile samo za upijanje znoja u toplim danima.

Objašnjavajući zašto srpska policija, iako nadmoćnija, skoro nikada nije zarobila pripadnike OVK, Nikčević je objasnio da su "teroristi svoje gubitke", odnosno poginule i ranjene, nosili sa sobom. Tužilac, koji tvrdi da su zarobljenici uglavnom ubijani na licu mesta, je potom pitao da li je tako bilo i u Račku, gde su u januaru 1999. godine pripadnici Kosovske verifikacione misije pronašli 45 leševa kosovskih Albanaca. Iako je svedok učestvovao u pomenutom napadu, predsedavajući sudija je prekinuo ispitivanje na tu temu, budući da se zločin u Račku ne navodi u optužnici protiv šestorice bivših srpskih političkih, vojnih i poliijskih zvaničnika. Svedok je ipak uspeo da dobaci da su pripadnici OVK svoje ranjene i ubijene saborce nosili sa sobom "u brojnim a ne u svim slučajevima".

Suđenje "Kosovskoj šestorci" je nastavljeno iskazom svedoka Lukićeve odbrane Petra Dujkovića, bivšeg pripadnika Uprave za pogranične poslove MUP Srbije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski