HomeSRPSKA POLICIJA USPEŠNIJA U OTKRIVANJU "NN" ALBANACA
Bivši istražni sudija Okružnog suda u Prištini tvrdi da je policija često podnosila krivične prijave protiv nepoznatih počinilaca zločina na Kosovu, a iz njenog iskaza proizlazi da su lakše otkrivani albanski nego srpski NN počinioci. Tako su ubice albanskog političara Fehmija Aganija i danas nepoznate, dok je današnji kosovski premijer Hašim Tači otkriven i (u odsustvu) osuđen za napad na policijsko vozilo

Danica Marinković, svjedok odbrane Sretena LukićaDanica Marinković, svjedok odbrane Sretena Lukića

Veliki broj prijava vojske i policije za zločine protiv albanskih civila na Kosovu podneseno je protiv takozvanih NN, odnosno nepoznatih, počinilaca. Svedočeći u odbranu policijskog generala Sretena Lukića, bivši istražni sudija prištinskog Okružnog suda Danica Marinković objašnjava da se tome pribegavalo zato što - u vanrednim okolnostima intervencije NATO 1999. godine - često nije bilo očevidaca zločina niti dovoljno materijalnih dokaza koji su ukazivali na počinioce.

Svedokinja, međutim, smatra da su prijave protiv NN lica imale veliki značaj, budući da su na taj način evidentirani zločini, a dokazi pohranjeni, kako bi se nastavila potraga za izvršiteljima. Navela je primer kada su ubice više albanskih civila u selu Batusa kod Kosova Polja naknadno identifikovani i uhapšeni. Krivična prijava je, kaže, 8. maja 1999. godine podnesena protiv NN počinilaca, a dodatnom istragom je utvrđeno da se radilo o tri srpska policajca – Predragu Nikoliću, Zoranu Đeletoviću i Ivanu Ivanovom. Sudija Marinković, međutim, ne zna jesu li pomenuti policajci i osuđeni, pošto je posle povlačenja vojske i policije s Kosova ona "prekomandovana" u kragujevački Okružni sud.

Bilo je, objašnjava svedokinja, i primera kada su NN počinioci ostali nepoznati. Tako se do danas ne zna ko su ubice poznatog albanskog političara Fehmija Aganija čiji je leš sa prostrelnom ranom u glavi pronađen 6. maja 1998. godine pored puta, takođe u selu Batuse. Marinković je rekla da se svi dokazi o tom zločinu i dalje čuvaju, ali da istraga nije daleko odmakla, između ostalog i zato što se srpsko pravosuđe u junu 1999. godine sa vojskom i policijom povuklo sa Kosova, a saradnje sa Unmikom praktično nije ni bilo.

Daleko više uspeha u otkrivanju počinilaca, srpska policija je, sudeći po iskazu sudije Marinković, imala kada se radilo o zločinima OVK. Tako se u istrazi napada na policijsko vozilo kod Glogovca od 22. maja 1993. godine krenulo od krivičnih prijava protiv NN lica, da bi 1997. godine oni bili identifikovan. Radilo se o grupi od 15 kosovskih Albanaca, od kojih je troje uhapšeno, a 12 osuđeno u odsustvu. Među osuđenicima u bekstvu je i današnji premijer Kosova Hašim Tači/Hashim Taci. Slično je i sa atentatorima na bivšeg rektora Univerziteta u Prištini od 16. januara 1997. godine, čija su imena šest meseci bila nepoznata policiji, ali je u julu iste godine deo njih uhapšen, optužen i osuđen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 356

"VEĆI MUSLIMANI": Civilne i vjerske vlasti naklonjene mudžahedinima
DOVOLJNO DOKAZA: "Srebreničkoj sedmorki" ostaju sve tačke optužnice
ŠEŠELJEVA STRATEGIJA: Optužbe su najbolja odbrana
POGREŠNA ANALOGIJA: Martiću ipak nije suđeno za paljevinu Rajhstaga
POJAČANJE: Nove sudije za nova suđenja