HomeALBANSKO-SRPSKE SLIČNOSTI
Svedočeći u odbranu generala Sretena Lukića, bivši član Uprave pogranične policije MUP Srbije kaže da je 1999. godine Albancima dozvoljen odlazak sa Kosova i bez pasoša, budući da su okolnosti bile vanredne, uopredivši to sa egzodusom Srba iz delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, takođe bez pasoša

Petar Dujković, svjedok odbrane Sretena LukićaPetar Dujković, svjedok odbrane Sretena Lukića

Bivši član Uprave pogranične policije srpskog MUP Petar Dujković tvrdi da u vreme sukoba na Kosovu 1999. godine general Sreten Lukić nije imao nikakvih nadležnosti nad policijskim stanicama na granici prema Albaniji i Makedoniji. Njima je, kaže, komandovala uprava iz Beograda u kojoj je i sam bio zaposlen, a ne Štab MUP za Kosovo, na čijem je čelu bio Lukić.

Dujković kaže da su građani SRJ mogli da napuste zemlju samo sa pasošem, ali da je u vanrednim situacijama izazvanim ratom ili elementarnim nepogodama moguć prelazak granice i bez isprava. Tako je, kaže, pogranična policija popustila pred naletom stotina hiljada albanskih civila u proleće 1999. godine, dozvolivši im da napuste Kosovo bez pasoške kontrole. Iako se složio sa prethodnim svedocima Lukićeve odbrane da su Albanci bežali iz straha od NATO bombardovanja, situaciju je uporedio sa egzodusom Srba koji su, kako je rekao, "prognani i proterani" iz delova Hrvatske i BiH.

Poput komandira pogranične policijske stanice Vrbnica kod Prizrena Nebojše Ognjenovića, Dujković tvrdi da nije bilo nikakve svrhe da policija na granici oduzima dokumente kosovskim Albancima, jer su i bez pasoša mogli da se vrate u zemlju i potom pokrenu proceduru za dobijanje novih isprava.

Tužilac je u unakrsnom ispitivanju prezentovao službenu belešku poručnika Ognjenovića u kojoj se kaže da su mu albanske žene i stariji civili govorili da su im lične karte oduzeli policajci iz Prizrena. Budući da je beleška krajem marta 1999. godine upućena Upravi za pogranične poslove u Beogradu, tužilac je pitao Dujkovića šta su on i njegove kolege preduzeli po tom pitanju. "Ne sećam se da smo bilo šta uradili i ne znam da li je taj dokument uopšte stigao u Beograd", odgovorio je Dujković.

Suđenje Milanu Miluinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću se nastavlja sutra svedočenjem novog svedoka odbrane policijskog generala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 355

USPOMENE SA KOSOVA: Foto-album izviđača "Šišarke"
TAČKA MANJE: Delić oslobođen optužbe za silovanja
VLAST ILI POČAST: Gospodski maniri, autoritet i prestiž četničkog vojvode
PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Kako se brani ministar Boškoski