Home"NAOPAKE" ISTRAGE O MARKALAMA 2
U finišu dokaznog postupka odbrane generala Dragomira Miloševića svjedoči Desimir Garović, vještak za artiljerijsko naoružanje koji osporava rezultate svih dosadašnjh zvaničnih i nezvaničnih istraga o masakru na sarajevskoj pijaci Markale 28. avgusta 1995. godine

Desimir Garović, svjedok odbrane generala Dragomira MiloševićaDesimir Garović, svjedok odbrane generala Dragomira Miloševića

Nakon svjedočenja eksperta za snajperske incidente iz optužnice protiv generala Dragomira Miloševića, odbrana je na klupu za svjedoke pozvala i Desimira Garovića, vještaka za artiljerijsko naoružanje koji je sačinio izvještaj u kojem je objasnio upotrebu i dejstva teškog naoružanja koje je korišteno na sarajevskom ratištu 1994. i 1995. godine.

Penzionisani general Desimir Garović je u momentu izbijanja sukoba u BiH bio komandant artiljerijskog puka bivše JNA u Banjaluci. U njegovoj biografiji se navodi da se krajem jula 1992. godine preselio u Beograd gdje je neko vrijeme predavao na Višoj vojnoj akademiji.

Iako je izvještajem obuhvaćena kompletna analiza incidenata koji se pominju u optužnici protiv generala Miloševića odbranu je tokom njegovog ispitivanja najviše zanimao incident na Markalama u kojem su 28. avgusta 1995. godine ubijene 43 osobe a 75 je ranjeno.

Navodeći da su neke skice koje ukazuju na pravac ispaljenja minobacačke granate na pijacu Markale nacrtane "naopako" dok su na drugima uneseni "pogrešni podaci", Garović je osporavao rezultate svih dosadašnjih istraga, uključujući i istragu ruskog pukovnika Andreja Demurenka koji je tvrdio da granata nije ispaljena sa teritorije pod kontrolom vojske bosanskih Srba. Složio se, međutim, sa Demurenkovom teorijom o mogućem “internom terorističkom aktu”.

Optužba je u prvom dijelu unakrsnog ispitivanja osporavala kredibilitet svjedoka ukazujući na njegovu umiješanost u sukobe u BiH početkom rata. Prema novinskom članku pod naslovom “Odlazi ratnik” objavljenom 30. jula ’92. godine u Banjaluci, Garović je u to vrijeme bio pripadnik Krajiškog korpusa VRS. To potvrđuje i dokument holadnskih mirovnih snaga u BiH koji je također uveden u dokaze optužbe.

Svjedok je to negirao tvrdeći da je Banjaluku napustio nakon odluke o povlačenju JNA iz BiH u maju ’92. godine. Činjenicu da se u Banjaluci zadržao do kraja jula je obrazložio time što su putevi prema Beogradu tokom ta dva, tri mjeseca bili blokirani.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka biće završeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 331

U PRISUSTVU UN: Svjedok otmice i nestanka Avde Palića
RATNA DEMOGRAFIJA: Kako je mjenjan etnički sastav Herceg Bosne
MILOŠEVIĆEV MILJENIK: Ko je Momira Bulatovića "zaštitio od Haga"
SARAJEVSKE MAGLE: Završen dokazni postupak generala Miloševića
SUĐENJE U NOVEMBRU: Zašto Šešelj zazire od mrtvog Milana Babića